Rôzne

ARCHEOLÓGOVIA v Nitre budú vítať HOSTÍ. Pripravili dokonca VEĽKOMORAVSKÚ kuchyňu

Nahliadnutie do depozitára archeologických nálezov, zoznámenie sa s prácou archeológov i komentované prehliadky archeoparku ponúkne Deň otvorených dverí na Martinskom vrchu v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku ARCHEOLÓGOVIA v Nitre budú vítať HOSTÍ. Pripravili dokonca VEĽKOMORAVSKÚ kuchyňu
Foto: Rastislav Búgel

Archeologický ústav SAV, ktorý je organizátorom Dňa otvorených dverí (DOD) zoznámi návštevníkom s archeologickými pamiatkami, s výsledkami výskumov a predvedie aj spôsoby a metódy práce vedcov.

„Súčasťou podujatia sú virtuálne, ale aj reálne rekonštrukcie archeologických objavov, ktoré priblížia život v dávnych dobách,“ pripomenuli organizátori. Návštevníci podujatia sa môžu zúčastniť aj na komentovaných prehliadkach, ktoré sa v areáli bývalých Zoborských kasární na Martinskom vrchu budú konať o 11.00, 13.00 a 15.00 h so zrazom pri hlavnom vstupe do areálu.

Sprístupnený bude aj archeopark s veľkomoravskou osadou a Kostolom sv. Martina. „Budú sa tu tiež konať keramické dielne, vypaľovnie keramiky v dávnovekej hrnčiarskej peci i ukážky veľkomoravskej kuchyne,“ uviedli organizátori.

Prezentácia nálezov

DOD v depozitároch Archeologického ústavu zasa ponúkne prezentáciu vybraných významných archeologických nálezov, ukážku laboratórnych prác pri konzervovaní artefaktov, detský tréningový archeologický výskum i ukážky 3D a virtuálnej archeológie.

Podujatie sa bude konať 6. júla 2024 od 10.00 h do 16.00 h a bude súčasťou mestských osláv Nitra, milá Nitra.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM