Monika Földešiová Rôzne

Archeológovia na hrade neuspeli

Pozostatky prvého kresťanského chrámu, Pribinovho kostola, na našom území sa snažia nájsť už celé generácie vedcov. Stále neúspešne.

Archeológom sa ani po výskume v najstaršej časti Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade nepodarilo objaviť základy Pribinovho kostola. Tento rok robil Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) výskum v takzvanej Pribinovej kaplnke, ktorá však vznikla až 300 rokov po období vlády tohto kniežaťa. Mnohí bádatelia však pripúšťali možnosť, že zvyšky kostola, ktorý dal Pribina vysvätiť v roku 833, by sa mohli nachádzať práve tu. „To, čo sme trošku dúfali, že možnože tam bude nejaký neporušený terén, sa síce potvrdilo. Toho neporušeného terénu je ale tak málo, že nám vlastne nepriniesol novú informáciu o najstaršej architektonickej zástavbe hradného vrchu. To znamená, že to, čo sme hľadali, veľkomoravský kostol, sme, žiaľ, stále nenašli. Škoda, mrzí nás to,“ uviedol riaditeľ AÚ SAV Matej Ruttkay.
Archeológom prácu sťažuje aj skutočnosť, že vývoj Nitrianskeho hradu, a tým aj hradnej katedrály sa v priebehu 1000 rokov nezastavil. „Na rozdiel od známych lokalít napríklad v Mikulčiciach alebo Uherskom Hradišti, kde ten život po konci Veľkomoravskej ríše zanikol, alebo pokračoval v minimálnej miere, tu máme tú nevýhodu, že tu sme v priestore, kde odvtedy, tých 1000 rokov, sa stále budovalo, stavalo, prestavovalo a jednoducho veľa vecí sa zničilo,“ povedal Ruttkay.
Mnohé nálezy však možno stále čakajú na svoje objavenie. Vplyvom intenzívnych stavebných aktivít sú dnes mnohé veľkomoravské pamiatky hlboko pod zemou. „Keď sme pred šiestimi rokmi robili sondu, tak sme terén z čias Veľkej Moravy našli v hĺbke 13 metrov. Naše metódy sa modernizujú a možno prístroje časom umožnia aj v takýchto hĺbkach odhaliť zvyšky nejakej architektúry. Ale ten hradný areál je taký zastavaný, že je už naozaj malá pravdepodobnosť, že sa nám ten kostol podarí nájsť,“ dodal Ruttkay.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM