Rastislav Búgel Rôzne

Archeologické výskumy pokračujú: Postupne rekonštruujú vývoj Nitrianskeho hradu

Úspešné archeologické výskumy v posledných rokoch pomáhajú vedcom postupne zrekonštruovať podobu Nitrianskeho hradu a jeho opevnenia v priebehu stáročí. Pribudli nové poznatky.

Ilustračný obrázok k článku Archeologické výskumy pokračujú: Postupne rekonštruujú vývoj Nitrianskeho hradu
Zdroj: Dnes24.sk

Významné sú vykopávky, ktoré už niekoľko sezón prebiehajú v bezprostrednej blízkosti hradieb, a ktoré spolu s predchádzajúcimi výskumami dokladujú vývoj hradného opevnenia od deviateho cez 16. storočie až po novú priekopu súvisiacu s dnešným opevnením hradu.

Spresnili údaje

Ako pripomína riaditeľ Archeologického ústavu (AÚ) SAV v Nitre Matej Ruttkay, dôležité výsledky o podobe hradného areálu prinášajú aj ďalšie výskumy a analýzy. „Podarilo sa nám tento rok veľmi spresniť naše poznatky z minulého roku. Ide o výskum v pivnici hradu, kde sa podarilo oveľa lepšie definovať najstarší románsky palác, ktorý na hrade stál. A to je veľmi dôležité. Ešte do minulého roku sme vôbec nevedeli, že tam ten palác je. Vlani sa nám ho teda podarilo objaviť a tento rok sa zasa spresnili údaje o tom, ako vlastne vyzeral,“ povedal Ruttkay.

Kresťanstvo prežilo

K ďalším nedávnym objavom patrí aj spresnené datovanie steny na južnej strane hradnej katedrály. Vedci si pôvodne mysleli, že ide o múr pochádzajúci ešte z Veľkej Moravy. Najnovšie poznatky však ukázali, že to tak nie je. „Sú to prekvapivé výsledky analýz, ktoré nám ukázali, že tento múr bol v skutočnosti postavený niekedy okolo polovičky 10. storočia. Toto datovanie je strašne dôležité pretože ukazuje, že to 10. storočie nebola nejaká doba temna, ako to mnohí interpretujú, že tu všetko zaniklo, Veľká Morava skončila a už tu nič nebolo. Práve naopak, ukazuje sa, že aj po zániku Veľkomoravskej ríše, ešte v polovici 10. storočia tu niekto buduje kostol, alebo ho významne opravuje. Takže to kresťanstvo i cirkevná správa zrejme ďalej existovala. Nemáme o tom písomné správy, ale ani nie sú potrebné, keď vidno, že to fungovalo. Takže z tohto pohľadu je to aj dôležitý historický objav,“ vysvetľuje Ruttkay.

Nález pre ďalšie generácie

K ďalším významným nálezom, ktoré však archeológovia zatiaľ skúmať nebudú, patrí aj objav starých múrov nájdených pri rekonštrukcii Župného domu na úpätí hradného kopca. Pravdepodobne stredoveké múry boli tento rok objavené na mieste, kde sa mala budovať výťahová šachta. „Napokon sa rozhodlo, že sa výťah postaví inde, takže záchranný výskum sa robiť nemusí a ten nález sa nechá pre budúce generácie,“ hovorí Ruttkay. Ako pripomenul, iba neďaleko od objavených múrov sa v pivnici Župného domu nachádzajú zvyšky opevnení, ktoré tu boli nájdené ešte v 90-tych rokoch minulého storočia. „Bola tam objavená bránka pre peších a tiež začiatok veľkej brány, ktoré je jedna z najmohutnejších z tohto obdobia aká v strednej Európe existuje. Je v pivnici, stojí tam a čaká na to, že niekto niekedy nájde nejaké peniaze na prezentáciu tohto objavu,“ dodáva Ruttkay.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM