Tlačové správy

Anémia a červené víno: na zdravie a na krvinky!

Anémia patrí k zdravotným problémom, kedy telo trpí na nedostatok zdravých červených krviniek alebo hemoglobínu potrebného na prenos kyslíka do jeho tkanív.

Ilustračný obrázok k článku Anémia a červené víno: na zdravie a na krvinky!
Zdroj: No print

Hemoglobín ako proteín nachádzajúci sa v červených krvinkách prenáša kyslík z pľúc do všetkých ostatných orgánov v tele. Existuje mnoho foriem anémie, každá z nich má svoju vlastnú príčinu, aj keď tou najčastejšou býva nedostatok železa. Môže sa stať, že telo nevytvára dostatok červených krviniek a hemoglobínu alebo ich ,,ničí“. Taktiež aj časté krvácanie spôsobuje stratu červených krviniek a hemoglobínu rýchlejšie, ako sa dajú nahradiť.

Som anemický?

Anémia môže byť spočiatku mierna, že si nič zásadné na tele nevšimnete. Príznaky sa však zvyčajne dostavia, keď sa jej stav zhoršuje. Ak vám ju doktori ,,odhalia“, môže to byť aj varovným signálom závažnejšieho ochorenia. Rovnako aj niektoré choroby môžu maskovať príznaky anémie, vtedy na potvrdenie diagnózy poslúžia krvné testy.

Možné prejavy anémie zahŕňajú:

Únava – pocit vyčerpania aj slabosti aj pri menšej fyzickej námahe
Dýchavičnosť – rýchlejší tep a dýchavičnosť, najmä pri fyzických aktivitách
Bledá alebo žltkastá pokožka – zvlášť na tvári, vnútorných stranách viečok a dlaní.
Závraty alebo točenie hlavy – najmä pri náhlom postavení sa
Zhoršená koncentrácia a pamäť – keďže mozog nedostáva dostatok kyslíka
Zhoršený imunitný systém – môže to viesť k väčšiemu počtu infekcií alebo spomaleniu hojenia rán
Nepravidelný srdcový tep – srdce môže pracovať rýchlejšie alebo nepravidelne, aby kompenzovalo nedostatok kyslíka
Znížená chuť do jedla – najmä u detí
Studené ruky a nohy – aj pri normálnej teplote prostredia
Krehké nechty a vlasy

Zdroj: No print

Pitím červeného vína si železo nedoplním

Pomáha ale skutočne na nedostatok železa pitie červeného vína? Mierne množstvo červeného vína môže byť prospešné pre vaše kardiovaskulárne zdravie, aj vďaka obsahu tzv. resveratrolu, ktorý zabraňuje riziku tvorby krvných zrazenín, znižuje zápaly a zlepšuje funkciu ciev. Určite sa však červené víno neodporúča ako liek na anémiu. Existuje niekoľko potenciálnych nevýhod pitia vína ako prostriedku na liečbu chudokrvnosti, na ktoré si treba dávať pozor. Aj keď víno obsahuje určité množstvo železa, je minimálne a nestačí na vyriešenie jeho nedostatku v tele. Červené víno navyše obsahuje alkohol a triesloviny, ktoré môžu narušiť vstrebávanie železa a práveže znížiť produkciu červených krviniek.

Čo naozaj pomáha?

Tie najťažšie formy anémie sa riešia liekmi ako erytropoetín či lekárskymi zásahmi. Tradičnejšia liečba, ktorú zvládnete aj doma, sa zameriava na zdravší životný štýl a predpísanie doplnkov stravy s obsahom železa. Ak ste odporcovia výživových doplnkov a chcete železo dostať do tela formou potravín, zaraďte do jedálnička viac hovädzieho mäsa, fazule, šošovice, tmavozelenej listovej zeleniny a sušeného ovocia. Zvýšte aj príjem vitamínu C, ktorý zabezpečuje lepšie vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov. Jedzte viac napr. citrusových plodov a 100% džúsov a prírodných štiav, papriky, brokolice, paradajok, melónov a jahôd. Ak máte podozrenie na anémiu, skonzultujte s lekárom všetky príznaky a nastavte spolu najvhodnejšiu liečbu.

Zdroj: No print

Alternatívy vína

Víno a jeho primeraná konzumácia však má aj pozitívne benefity. Vďaka antioxidantom sa znižuje oxidácia ,,zlého“ LDL cholesterolu a zvyšuje sa hladina ,,dobrého“ HDL cholesterolu. Látka tanín zase podporuje trávenie, preto sa hodí ako „občasný doplnok“ k chutnému obedu či večeri. Čo však vtedy, keď máte nejaké zdravotné alebo osobnostné obmedzenia v jeho pití? Ako voľba pre tých, ktorí riešia bezživočíšnu stravu kvôli alergiám alebo z vlastného presvedčenia, existuje na trhu tzv. vegánske víno, kde sa používajú pri jeho výrobe alternatívne číriace činidlá, napr. bentonit, aktívne uhlie atď. Pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou zase ,,vymysleli,, tzv. bezhistamínové víno, kde sa minimalizuje tvorba histamínu v procese fermentácie.

Ak ste si teda doteraz mysleli, že pohár, či fľaša červeného vína zaženie vašu chudokrvnosť, asi sme vás nepotešili. Nezúfajte však, pohár na zdravie si stále môžete dopriať. Myslite však na zdravotné dôsledky väčšej degustácie tohto alkoholického nápoja.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: No print
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM