Rastislav Búgel Správy

Pre okres vyhlásili 2. stupeň varovania: Silné búrky, krúpy a výrazný vzostup hladín!

Počasie má opäť raz ukázať svoju menej prívetivú tvár. Na Nitru a aj okolie môžu udrieť búrky a aby toho nebolo málo, počas nich hrozí aj krupobitie!

Ilustračný obrázok k článku Pre okres vyhlásili 2. stupeň varovania: Silné búrky, krúpy a výrazný vzostup hladín!
Zdroj: TASR

Meteorológovia už vydali pre okres Nitra výstrahu prvého a druhého stupňa. Tá vystríha pred búrkami, ale aj krúpami! Kedy ich očakávať?

V utorok v čase medzi deviatou a 12:00 hodinou sa v okrese Nitra očakáva ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 60 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 15 – 25 m/s.Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ informuje SHMÚ.

Po tomto čase až do 20:00 hodiny platí výstraha prvého stupňa. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s.,“ uvádzajú meteorológovia.

Intenzita sprievodných javov je podľa nich v danom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov – stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov,“ upozorňujú odborníci zo SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM