Rastislav Búgel Správy

Aktivisti poukazujú na potrebu rieky: Organizujú cyklojazdu s podujatiami

V poradí druhý urbárny projekt zoskupenia BUNKA pre súčasnú kultúru sa tentoraz zameriava na rieku Nitra. Po cykle Mesto potrebuje viac mesta sa projektom Mesto potrebuje viac rieky pokúsia vytvoriť platformu pre vznik a realizovanie nápadov, ako začať meniť priestor okolo nás vo svoj prospech.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti poukazujú na potrebu rieky: Organizujú cyklojazdu s podujatiami
Zdroj: Dnes24.sk

Verejnú diskusiu o rieke a možnostiach jej využitia otvoria spoločnou cyklojazdou, na ktorej zmapujú jej breh a pokúsia sa nájsť odpovede nielen na otázky, čím rieka pre obyvateľov je, ale čím by mohla byť.

Prvé stretnutie

Cyklojazda po rieke je úvodným stretnutím laickej i odbornej verejnosti, ktorá má záujem podieľať sa na tvorení vízie spoločného životného priestoru v meste. Koná sa v piatok 15. augusta o 17:00 hod. Začiatok jazdy bude na Wilsnovom nábreží pod mostom južného obchvatu R1 na konci Priemyslenej ulice a ukončí sa workshopom v kultúrnom centre Hidepark.

Stretnú sa s odborníkmi

Celá trasa bude rozdelená na štyri úseky, počas ktorých sa bude prezentovať rieka z viacerých pohľadov a spoločne sa bude diskutovať o témach, ktoré vyplývajú z jednotlivých oblastí a situácií. „Účastníci budú mať možnosť stretnúť sa s odborníkmi, lepšie pochopiť históriu rieky, jej funkcie, a priamo si tak uvedomiť jej potenciál. Priamym kontaktom s vodou tak vznikne priestor na spoločné uvažovanie o jej oživení,“ informujú organizátori podujatia.

Zapojiť do diskusie chcú všetkých, ktorí aktívne či pasívne rieku Nitra využívajú – obyvateľov okolitých obytných častí, cyklistov, chodcov, ktorí jej brehy využívajú na cestu do práce alebo školy, rybárov, turistov, športovcov, ale aj zástupcov samosprávy a správcov povodia.

Bicykel požičajú

Presúvať sa budú na bicykloch, korčuliach, kolobežkách či skateboardoch. Popri mapovaní rieky tak otestujú i nitrianske cyklochodníky. „Pre tých, ktorí sa chcú zapojiť, no bicykel nevlastnia, ponúkame možnosť zapožičania. Stačí napísať email na projektbunka@gmail.com do 12. augusta,” informujú organizátori.

Výstupom piatkovej cyklojazdy a následného workshopu v Hideparku je zhodnotenie získaných podnetov, návrhov a pripomienok účastníkov a následné sformulovanie prvotnej vízie, ako by rieka a jej brehy mohli v budúcnosti vyzerať. V priebehu niekoľkých mesiacov sa budú konať ďalšie neformálne podujatia, diskusie, spoločné prechádzky, prezentácie a premietania, ktoré budú smerovať k živej zmene na rieke. „Piatková cyklojazda je len začiatok,“ informujú organizátori.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM