Správy

Ako vlani hospodárila Nitra? Do rezervného fondu chce odviesť vyše 4 MILIÓNY eur

Mesto vypracovalo záverečný účet za uplynulý rok. Podľa magistrátu sa podarilo rozpočtované bežné príjmy naplniť na vyše 99 percent.

Ilustračný obrázok k článku Ako vlani hospodárila Nitra? Do rezervného fondu chce odviesť vyše 4 MILIÓNY eur
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra ukončilo v roku 2022 svoje rozpočtové hospodárenie s účtovným prebytkom 6 256 491,95 eura. Uvádza sa to v zverejnenom záverečnom účte mesta, o ktorom budú rokovať mestskí poslanci na svojom zasadnutí 27. apríla.

Vysporiadaný schodok

Vlaňajšie hospodárenie v bežnom a kapitálovom rozpočte ukončila Nitra schodkom vyše 1,1 milióna eur, z finančných operácií má však zostatok vo výške viac ako 7,3 milióna eur.

„Schodok rozpočtu mesta Nitra sa tak upravuje o nevyčerpané účelovo určené prostriedky. Zistený schodok bol vysporiadaný v priebehu rozpočtového roka zo zostatku finančných operácií,“ konštatuje sa v záverečnom účte, podľa ktorého by po konečnom vyúčtovaní mala byť na tvorbu rezervného fondu mesta vyčlenená suma viac ako 4,1 milióna eur.

Prečítajte si tiež

Podľa radnice sa podarilo rozpočtované bežné príjmy naplniť na 99,58 percenta, keď dosiahli celkovú sumu 90 339 166,95 eura.

„Pozitívne môžeme hodnotiť plnenie vlastných príjmov zahŕňajúce dane z nehnuteľností, daň za ubytovanie, daň za užívanie verejného priestranstva, poplatok za miestny rozvoj, príjmy z vlastníctva, pokuty za porušenie predpisov a ďalšie,“ uviedol mestský úrad, podľa ktorého sa prakticky všetky vlastné príjmy mesta podarilo naplniť na viac ako 100 percent.

Dosiahli úsporu

Magistrát zároveň pripomenul, že sa mu pri čerpaní bežných výdavkov podarilo dosiahnuť úspory, ktoré prevýšili sumu štyroch miliónov eur. Podľa mestského úradu sa ušetrilo v položkách tovary a služby, splácanie úverov, bežné transfery či mzdy, platy a služobné príjmy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM