Aktualizované Správy

Ako sa zmení život od pondelka? PREHĽAD nových opatrení v Nitrianskom kraji

Nový týždeň prinesie veľké zmeny. Nebude to len o otváraní terás a fitiek. Čo čaká ružové a červené okresy v Nitrianskom kraji?

Ilustračný obrázok k článku Ako sa zmení život od pondelka? PREHĽAD nových opatrení v Nitrianskom kraji
Zdroj: TASR/AP

V pondelok 26. apríla vstúpi do platnosti nový Covid automat. Dobrou správou je, že ani jeden okres na Slovensku nie je podľa neho v čiernej fáze. V bordovej fáze bude 22 okresov, v červenej 52 a v ružovej fáze ich bude päť.

Farby okresov

Mapa Covid automatu v Nitrianskom kraji má od pondelka dve farby. V červenej farbe, čiže v druhom stupni varovania, budú okresy Šaľa, Levice a Komárno.

V prvom stupni varovania, teda v ružovej farbe, budú okresy Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Zlaté Moravce.

Podľa Covid automatu sa musia riadiť najmä zamestnanci. Na cestu do práce v červených okresoch potrebujete negatívny výsledok testu každých 14 dní, v ružových je platnosť testu 21 dní.

Čo sa zmení?

V ružových okresoch budú môcť školy od pondelka 26. apríla, v súlade platnými pravidlami, obnoviť školské vyučovanie v prezenčnej forme už vo všetkých ročníkoch základných aj stredných škôl. Otvoria sa tiež základné umelecké školy a jazykové školy pre skupinovú výučbu.

V červených okresoch budú otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl a otvorí sa aj celý druhý stupeň základných škôl a prvé štyri ročníky na osemročných gymnáziách (príma až kvarta).

Otvorené sú tiež špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, končiace ročníky stredných škôl, poradne a základné umelecké školy pre individuálnu prácu so žiakom.

Deti a testy

Školáci sa pri návrate do lavíc budú musieť riadiť platnými opatreniami. Ráno im pred vstupom do školy zmerajú teplotu, to však nie je všetko.

„Žiaci na základných a stredných školách sú povinní nosiť rúško, preukazujú sa negatívnym testom aspoň jedného zákonného zástupcu nie starším ako 7 dní bez ohľadu na farbu okresu a žiaci na 2. stupni ZŠ a na strednej škole aj vlastným testom,“ uvádza Ministerstvo školstva.

Viac o školách

Posedenie na terase

Dobrou správou je, že sa konečne dočkáme ďalšieho uvoľňovania opatrení. Po otvorení obchodov, služieb, hotelov, múzeí, galérií, zoo či športovísk dostali zelenú aj terasy reštaurácií a fitnescentrá.

Pri vstupe na terasy bude potrebný negatívny test, nie starší ako sedem dní a povinne musia byť prekryté aj dýchacie cesty.

Rúško či respirátor možno zložiť len na čas, nevyhnutný na konzumáciu. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k činnosti maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb.

Ďalšie pravidlá

V exteriérovej časti prevádzky je konzumácia povolená len posediačky, pričom medzi stolmi musia byť rozstupy minimálne dva metre. Príbor vám musia priniesť zabalený v servítke. Počet a zloženie osôb za stolom vyhláška zámerne neupravuje.

„Prevádzkovateľom sa minulý rok ťažko preverovalo, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti a vznikali tak konfliktné situácie,“ vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva.

Vo fitnescentrách bude môcť byť maximálne šesť osôb, pričom zároveň bude platiť obmedzenie jednej osoby na 15 štvorcových metrov.

Premiér Eduard Heger považuje tieto zmeny za dôležitý míľnik. Zároveň pripomína, že situácia s pandémiou ešte nie je vyhratá. „Najlepšie zvládame boj proti pandémii, keď bojujeme spolu,“ doplnil.

Pobyt v prírode bude naďalej možný aj mimo okres, a to bez testu. Stále však platí zákaz vychádza po 20.00 hodine.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac o koronavíruse

ZMENY V OPATRENIACH, KTORÉ BUDÚ PLATNÉ OD PONDELKA ⬇️ ➡️Uvoľňujeme: - terasy reštaurácií (podľa usmernenia hlavného...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Wednesday, April 21, 2021
Zdroj: korona.gov.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM