Rôzne

Ako sa žilo v okolí Nitry v praveku? Prezradí to unikátna interaktívna výstava

Nedeľa bude v Nitre patriť návratom do dávnych čias. Pre deti dokonca pripravili lákavý program.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa žilo v okolí Nitry v praveku? Prezradí to unikátna interaktívna výstava
Zdroj: Ponitrianske múzeum

Ponitrianske múzeum v Nitre sa v nedeľu 19. júna zapojí do Európskych dní archeológie. Pri tejto príležitosti sprístupní interaktívnu výstavu Expedícia Pravek. Múzeum okrem toho bude hostiť aj aktivity Katedry archeológie na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Tá pripravila podujatia Archeologické pexeso… alebo ako dostať deti do múzea a Odhalené kosti zvierat z minulosti.

Návrat v čase

Výstava Expedícia Pravek bude sprístupnená popoludní. Zachytáva mesto Nitra a okolitý región v období praveku, teda od paleolitu po dobu bronzovú.

„Primárnym cieľom výstavy je ilustrovanie života pravekého človeka na území dnešnej Nitry. Pozornosť je upriamená na bývanie, odievanie, spôsob obživy, vieru a umenie pravekého človeka. Ide o interaktívnu múzejnú prezentáciu, ktorá predstavuje doplnok školského vyučovania a vytvára podmienky na neformálne vzdelávanie formou objektového učenia,“ uviedli organizátori.

Prečítajte si tiež

Workshop aj prednáška

Program Katedry archeológie UKF s názvom Archeologické pexeso… alebo ako dostať deti do múzea je o práci archeológa a o tom, ako sa odhaľujú nepísané dejiny. Je určený deťom a má dve časti.

„Interaktívnu prednášku a súbor prakticky orientovaných aktivít. Obe podujatia deťom predstavia, ako sa archeológovia dozvedajú o živote našich predkov,“ informovalo múzeum.

Prostredníctvom workshopu Odhalené kosti zvierat z minulosti si deti budú môcť vyskúšať ako zooarcheológovia postupujú pri práci v laboratóriu.

„Naučia sa, ako je možné z úlomkov zvieracích kostí alebo zo zubov vyčítať, či sú ovčie, konské, kravské, jelenie či medvedie, či sú z mláďat alebo dospelých zvierat. Dozvedia sa tiež, aké svedectvo poskytujú nielen o živote zvierat samotných, ale aj o ľuďoch, ktorí ich chovali alebo lovili,“ doplnili organizátori.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM