Monika Földešiová Rôzne

Ako je len županom a poslancom dobre

V sobotu sa rozhodne, kto bude najbližšie štyri roky zastupovať Nitriansky kraj. O post šéfa Župného domu sa uchádza 5 kandidátov a o 54 poslaneckých kresiel bude bojovať 337 kandidátov. Čo je vlastne ich náplňou práce, aká je ich výška platu a prečo

Politológovia predpovedajú nízku účasť na sobotňajších voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). Je to nepochopiteľné, nakoľko práve regionálna politika sa bezprostredne dotýka ich životov. Dôvodom môže byť neznalosť kompetencií alebo aj veľká nedôvera voči politike ako takej.

Čo vlastne riešia… Nitriansky kraj je jeden z ôsmych vyšších územných celkov, na čele ktorého stojí predseda VÚC – župan a pozostáva tiež z voleného zastupiteľstva. Predseda nesie zodpovednosť za chod župy a podpisuje uznesenia prijaté krajskými poslancami. Do kompetencií každého kraja patrí správa ciest II. a III. triedy, regulujú ceny prímestskej autobusovej dopravy, zriaďujú a spravujú stredné školy, kultúrne zariadenia, nemocnice i domovy sociálnych služieb. Rovnako ako aj orgány na celoslovenskej úrovni, tak aj regióny môžu žiadať Európsku úniu o finančné prostriedky z jej fondov.

Aké majú výhody Poslanci aj župani môžu využívať množstvo výhod, ktoré prislúchajú ich postaveniu. Plat župana je podľa zákona 3 188 €, 130 € majú ako paušálne náhrady a každý polrok má nárok na ďalší celý plat. Poslanci dostávajú len akési vreckové, nakoľko popri svojich funkciách vykonávajú aj inú zárobkovú činnosť. Ich odmena je 416 €. Každý župan môže využívať minimálne služobné auto a mobilný telefón. Kraj tiež prepláca cestovné výdavky spojené s výkonom funkcie. Ani podpredsedovia krajov nie sú ukrátení o takéto výhody, napr. výška ich platu sa pohybuje od 50–80% z výšky odmeny predsedu VÚC. Nuž, každý, kto sa uchádza o stoličku šéfa župy, vie, že sa to naozaj oplatí.

volby kandidati
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM