Monika Földešiová Rôzne

Aj väzenkyne z Chrenovej hlasujú

Krátko po 9.00 hodine sa dnes začali voľby do parlamentu aj v čisto ženskej väznici - v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Nitre-Chrenovej, kde je oprávnených odovzdať svoj hlas 262 žien.

Rovnako ako v ostatných 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby aj sem priniesli členovia volebnej komisie volebné urny. Volebná účasť by mala byť známa už dnes v neskorých popoludňajších hodinách, informovalo o tom vedenie väznice.

V tomto Ústave na výkon trestu odňatia slobody Nitra-Chrenová je z celkového počtu 317 odsúdených žien k dnešnému dňu prekážkou zúčastniť sa volieb do NR SR u 55 žien (z toho sú dve mladistvé, jedna cudzia štátna príslušníčka, dve odsúdené zbavené svojprávnosti a 50 odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného zločinu). Čiže z celkového počtu je oprávnených voliť spomínaných 262 žien. Informoval v piatok hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. Dovedna na Slovensku približne 600 obvinených a odsúdených žien má právo odovzdať svoj hlas. Zvyšné sa nachádzajú v iných ústavoch, ako spomínaná Nitra-Chrenová.

V predchádzajúcich parlamentných voľbách bola v slovenských väzniciach volebná účasť len 8,29 percenta. V sobotu 12. júna 2010 sa v slovenských ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody nachádzalo približne 10.099 odsúdených a obvinených. Z nich malo volebné právo 1465 obvinených a 7577 odsúdených. Najvyššia volebná účasť bola vtedy práve v Ústave na výkon väzby v Nitre, kde dosiahla takmer 15 percent. Bez volebného práva, rovnako ako aj v terajších voľbách, boli a sú cudzinci, neplnoletí, nespôsobilí na právne úkony a odsúdení vo výkone trestu odňatia slobody za obzvlášť závažný zločin.

[blockquote]„Podľa zákona o voľbách do NR SR právo voliť v parlamentných voľbách má aj obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo trestu odňatia slobody, najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov a nie je u neho prekážka vo výkone práva voliť. Takouto prekážkou vo výkone volebného práva je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí; výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu; pozbavenie spôsobilosti na právne úkony,“ vysvetlil hovorca. [/blockquote]

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM