Správy

Aj Nitra má plynotesné úkryty: Ochranu by však poskytli iba MINIMU obyvateľov

Pred nitrianskych poslancov pristane na blížiacom sa zastupiteľstve dôležitá správa. Zameriava sa na informácie o počte a technickom stave krytov civilnej ochrany v meste.

Ilustračný obrázok k článku Aj Nitra má plynotesné úkryty: Ochranu by však poskytli iba MINIMU obyvateľov
Zdroj: bazos.sk

Mesto Nitra je vlastníkom 19 plynotesných krytov civilnej obrany, v ktorých by v prípade ohrozenia mohlo nájsť útočisko okolo 1 600 ľudí. Vyplýva to z informatívnej správy, o ktorej budú rokovať mestskí poslanci na svojom zasadnutí 21. apríla.

Sporadické prehliadky

Ako sa v správe pripomína, okrem krytov civilnej ochrany sa na území mesta nachádzajú aj jednoduché úkryty v pivniciach a suterénoch domov. V prípade vojny alebo inej krízovej situácie by v ich našlo dočasné útočisko zhruba 50 000 ľudí. Väčšina krytov sa nachádza v starších, 50– až 60-ročných domoch.

„V rámci možností sú udržiavané a kontrolované proti neoprávnenému vstupu nepovolanej osoby. Sporadicky sa v nich vykonávajú vizuálne prehliadky,“ informovalo mesto.

Prečítajte si tiež

Odstránenie nedostatkov

Podľa radnice je zvýšenie kapacity krytov patriacich do majetku mesta v súčasnosti problematické. „A to z dôvodov technických, výšky nákladov a miesta určenia, pretože sú vybudované v starej časti mesta. V súčasnosti sa pracuje na vytvorení komisie, ktorá má definovať možnosti na zlepšenie technického stavu krytov. Odhadované náklady na odstránenie zistených nedostatkov sú na úrovni 100 000 až 120 000 eur,“ konštatuje sa v správe.

Ochranné stavby

Riaditeľ odboru krízového riadenia na Okresnom úrade (OÚ) v Nitre Rastislav Brázdil uviedol, že v celom okrese je celkov 48 ochranných stavieb, z ktorých je 46 plynotesných krytov a dva odolné úkryty. „Z toho počtu je 46 úkrytov priamo v meste Nitra Ich celková kapacita je 5 460 osôb,“ skonštatoval Brázdil.

V Nitrianskom okrese je evidovaných aj 768 jednoduchých úkrytov v pivniciach a suterénnych priestoroch. Ich celková kapacita je 154 219 osôb. „V správe OÚ Nitra je jeden plynotesný úkryt aj priamo pod budovou úradu a jeden odolný úkryt na Kasalovej ulici v Nitre. Ide o chránené pracovisko a slúži výlučne pre potreby orgánov krízového riadenia, napríklad krízového štábu či bezpečnostnej rady,“ povedal Brázdil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM