Monika Földešiová Krimi

Agresívne mladé dievča pod vplyvom alkoholu

Skúsenosť Mestskej polície v Nitre prameniaca z realizácie projektu PREVTAD (prevencia Tabaku, Alkoholu, Drog) a tiež z prieskumov užívania návykových látok mládežou už dávno naznačuje, že dievčatá a mladé ženy vo väčšej miere ako chlapci užívajú al

Častejšie tiež zneužívajú lieky, dokonca častejšie experimentujú alebo víkendovo užívajú marihuanu. Z desiatich zachytených mladistvých pod vplyvom alkoholu je v priemere sedem dievčat a iba traja chlapci. Toto zistenie môže slúžiť ako nepriame upozornenie pre rodičov dievčat, aby prehodnotili svoje výchovné metódy a zamerali sa aj na elimináciu takéhoto nechceného správania.

Spomenutá skúsenosť sa potvrdila aj v prípade zo sídliska Klokočina. Na tiesňovú linku 159 zavolal všímavý občan, ktorému nebolo jedno, že na ulici Bazovského leží mladý človek. Vyslaná motohliadka mestskej polície na mieste zistila, že sa jedná o skupinku mládeže, v ktorej sa užíval alkohol. Na zemi medzi rôznymi odpadkami a rozbitým sklom ležalo mladé dievča, zjavne pod vplyvom omamných látok. Na útvar MsP boli pre podozrenie porušenia zákazu užívania alkoholu osobám mladším ako 18 rokov zo skupinky mládeže predvedené dve dievčatá a jeden chlapec. Mestskí policajti zisťovali totožnosť mladých ľudí a dychovou skúškou zisťovali úroveň alkoholu v krvi. Výsledok bol, že 14-ročným dievčatám bolo nameraných približne 1,5 promile, 17-ročný chlapec „nenafúkal“ nič.

U jedného z dievčat sa množstvo vypitého alkoholu prejavovalo okrem iných klinických príznakov tým, že nedokázala poskytnúť telefonický kontakt na svoju matku, nedokázala komunikovať, padala zo stoličky na zem, miestami bola agresívna, vzápätí apatická, nedokázala udržať moč. Aby mestskí policajti predišli skolabovaniu mladého organizmu intoxikovaného alkoholom, okamžite privolali rýchlu zdravotnú pomoc. Prítomný lekár určil, že obe budú prevezené do nemocnice na detské oddelenie, čo podnapité dievčatá agresívne odmietali, jedna z nich do tej miery, že musela byť ošetrovateľom v sanitke pripútaná, aby neublížila seba ani ostatným. Príslušník na operačnom pracovisku sa medzitým pokúšal zistiť a kontaktovať zákonných zástupcov oboch dievčat.

O niekoľko desiatok minút mestská polícia z fakultnej nemocnice prijala telefonickú žiadosť o pomoc, nakoľko dievčatá sa podľa službukonajúceho lekára správajú hystericky až agresívne a údajne napádajú personál. Hliadka MsP spolu s privolaným sociálnym pracovníkom situáciu prevzali a po mnohých pokusoch a úkonoch boli skontaktovaní rodičia a obe dievčatá postupne odovzdané do rodín.

Prípad si prevzalo oddelenie Sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately v Nitre, dievčatá budú oznámené Mestskému úradu v Nitre za porušenie zákazu užívania alkoholu.

Zaujímavosťou je, že jedno z dievčat už bolo pred niekoľkými dňami mestskou políciou zachytené, rovnako pod vplyvom alkoholu, keď namiesto do školy išlo radšej o ôsmej ráno do pohostinstva.

Zdroj: MsP v Nitre

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM