Veronika Kalinová Iné športy

Adrenalínové lezenie po skalách? Aj taká je nitrianska Kalvária...

TÉMA TÝŽDŇA: Nitrianska Kalvária, okrem jej krás a vznešenosti, ponúka možnosť netradičného športu. Je ním lezenie po skalnatej časti Kalvárie. Združuje aktívnych nitrianskych lezcov a každoročne sa na nej organizujú rôzne lezecké podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Adrenalínové lezenie po skalách? Aj taká je nitrianska Kalvária...
Foto: Veronika Kalinová / Zdroj: Dnes24.sk

Výnimočná Kalvária

Kalvária je pre lezcov výnimočná hlavne tým, že je prakticky v meste, pár metrov od zastávky MHD a 15 minút pešo z centra mesta. Takto umiestnenú cvičnú skalu v inom slovenskom meste by zrejme človek ťažko našiel. Okrem skvelej polohy je osobitná i veľkou rozmanitosťou obtiažností. „Nájdu sa cesty pre úplných začiatočníkov, mnoho ciest stredných obtiažností, ale aj také, ktoré majú iba jeden alebo dva prelezy a patria medzi extrémy. Takže by si mal vybrať každý,“ uisťuje skúsený lezec Paľo Holák.

Tradícia lezenia

História lezenia na Kalvárii začala pravdepodobne niekedy koncom 60-tych rokov, ale naplno sa rozbehla až začiatkom 80-tych rokov minulého tisícročia. V lezeckom časopise Jamesák z roku 1985 je už zmienka o Kalvárii ako o lezeckom teréne a v tom čase tam už bolo odistených aj prvých 7 ciest pre lezcov.

Lezenie združuje

Oddiel HO TJ Lokomotíva Nitra združuje ľudí, ktorí majú záľubu v lezení po skalách. „Členovia oddielu lezú aj na Kalvárii,“ povedal Paľo Holák. V Nitre je zhruba 20 až 30 aktívnych lezcov, ktorí sa snažia liezť aspoň raz za týždeň. „Takých, čo si aspoň raz do roka oblečú sedák a vyrazia na skaly, bude určite aj do stovky,“ povedal jeden z aktívnych lezcov. Na Kalváriu však všetci z nich nechodia. Dôvody sú rôzne: Niekomu sa nepáči trochu vyšmýkaná skala, ďalší uprednostňujú iné oblasti a niekto zas úplne iný typ lezenia. „Takých miestnych stabilných lezcov, ktorí sa tam ukážu aspoň 1-, 2– až 3-krát za mesiac, by som odhadol asi na dvadsať kusov,“ uviedol Paľo Holák.

Kalvária Cup

Kalvária Cup je jedným z pravidelných podujatí tohto športu. V októbri minulého roku sa uskutočnil jeho 5. ročník. „Ide o lokálnu lezeckú súťaž. Lezie sa 5 hodín, počas ktorých treba vyliezť čo najlepším štýlom čo najviac ciest. A čím sú ťažšie, tým viac bodov lezec získa. Okrem toho sa tam ako bonus súťaží aj v lezení na rýchlosť na vybraných, väčšinou ľahších cestách,“ vysvetlil Paľo Holák. Okrem tejto akcie sa v druhý januárový víkend každoročne koná neoficiálne otvorenie sezóny, takzvané Kalvárske mrznutie. „Účasť je podľa počasia a miery propagácie, tak od 3 do 15 ľudí. Začali sme s tým v roku 2006 a zatiaľ túto tradíciu nič neprerušilo,“ informoval lezec.

Na nitriansku Kalváriu sa dá liezť od jari do jari. V lete býva problém s teplom, tak sa odporúča liezť ráno alebo až tesne pred zotmením. A dokonca ani nízke teploty neodradia niektorých aktívnych milovníkov tohto nevšedného športu, aby si prišli zaliezť aj počas teplejších dní zimného obdobia.

Lezenie na Kalváriu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM