Lenka Káčerová Kultúra

Adam Šangala sa vracia na dosky DAB

Muzikál Adam Šangala mal na doskách Divadla Andreja Bagara premiéru v roku 2003. Poslednýkrát ho diváci mali možnosť vidieť v januári 2009 v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Dnes (3.9. 2010) sa vracia v obnovenej premiére.

Adam Šangala bol veľkolepým, jedinečným projektom Divadla Andreja Bagara, zrkadlil v sebe motívy rovnomennej knihy Ladislava Nadáši Jégeho. Autorom libreta je renomovaný filmový a televízny scenárista Jozef Paštéka (autor nemenej slávnej televíznej verzie tohto diela), hudbu skomponoval Vašo Patejdl a texty piesní napísal známy básnik a textár Kamil Peteraj. Na režisérsku stoličku si pred rokmi sadol Jozef Bednárik, o dramaturgiu sa postaral Svetozár Sprušanský s Janou Liptákovou. Od roku 2003 herci odohrali 124 repríz a muzikál videlo viac ako 62 000 divákov. Navrátenie pôvodného slovenského muzikálu na dosky nitrianskeho divadla má na svedomí obrovský záujem zo strany divákov. Prečo sa divákom hra tak páči? „V prvom rade je to slovenská hra, v druhom, je ľudová a naozaj pre všetky vekové kategórie od detí cez dospelých až po najstaršie babičky,“ myslí si Milan Ondrík. Inscenácia zostane v pôvodnej podobe, úpravu si vyžiadali len úpravy scény, šitie niektorých kostýmov a personálne obsadenie. Hlavnú postavu si opäť zahrajú Milan Ondrík v alternácii s Ivanom Martinkom. Zuzanu Moravcovú nahradí Renáta Ryníková, Zuzanu Kanócz zase Alena Pajtinková. Jozef Dóczy sa bude na javisku striedať, pokiaľ mu to zdravotný stav dovolí, s Ivanom Tulim Vojtekom. Dušan Lenci sa bude alternovať s Rudom Kratochvílom zo Starého divadla Karola Spišáka. Tehotnú Klaudiu Kolembusovú nahradí Ľudmila Trenklerová, ktorá bude v alternácii s Kristínou Turjanovou. //„Mám pocit, ako keby som si oprašoval hru len po prázdninách, všetko sa mi vybavuje. Aj tým, že sme ju toľkokrát hrali, ju mám už úplne zafixovanú. Viac sa treba venovať len tým hercom, ktorí v hre predtým nehrali, inak nemá nikto žiadny problém,“ //hovorí Ondrík.

Ak ste už vstupenky na obnovenú premiéru nezískali, nezúfajte, Adam Šangala sa bude na doskách Divadla Andreja Bagara hrať celú sezónu.

Foto: archív DAB

Adam Sangala
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM