Lenka Káčerová Rôzne

Aby každé dieťa malo rodinu

Dnes 5. mája ste už od rána aj v uliciach Nitry mohli stretávať dobrovoľníkov s „usmiatymi tričkami“ a dobrovoľným finančným príspevkom prispieť organizácii Úsmev ako dar na podporu a pomoc deťom v detských domovov, v náhradných rodinách a v rodinách

V Nitre bolo roztrúsených 32 dobrovoľníkov, študentov stredných škôl, ktorý po dvojiciach či trojiciach oslovovali ľudí, aby prispeli na túto každoročnú zbierku. Kristína a Anikó z Piaristického gymnázia v Nitre hovoria, že niektorí ľudia aj sklonia hlavu a idú ďalej, nepristavia sa. „Mnohí však zastali sami a prispeli bez toho, aby sme ich oslovovali,“ tešia sa obidve. Počas Jedného dňa úsmevu vyzbierali dobrovoľníci minulý rok sumu 66 568,66 €, teda 2 005 447,45 Sk. Väčšiu časť z tejto sumy použila Spoločnosť Úsmev ako dar na zorganizovanie podujatí pre deti z detských domovov a náhradných rodín, a to podujatí na rozvoj talentu detí, jednodňových výletov a letných a zimných táborov. Ďalšie financie Úsmev ako dar použil na vzdelávania náhradných rodičov, poradenstvo a pomoc rodinám v kríze, ktorej cieľom bolo predovšetkým zabrániť vyňatiu detí do detských domovov. Aj výťažok tohtoročnej zbierky bude použitý na prácu s rodinami v kríze, na podporu a vzdelávanie náhradných rodičov a v neposlednom rade opäť aj na zorganizovanie podujatí pre deti z detských domovov, ktoré im pomáhajú spoznať nových ľudí, získať nových priateľov, zlepšiť svoje schopnosti a zvýšiť si sebavedomie a sebaistotu. Podrobnejšie informácie o použití vyzbieraných peňazí nájdete na stránke: www.usmev.sk .

Ako dopadla anketa medzi Nitranmi?

Virgínia (obr. č.14, vpravo): Zámerne na zbierky neprispievam, iba ak idem okolo nejakých dobrovoľníkov. Ak sú mi sympatickí, prispejem im.

Sonička (obr. č.14, vľavo): Keď sú nejaké veľké kampane, viem o nich a poznám organizácie, ktoré ich organizujú, prispejem. Ale inak v priebehu roka neprispievam. Dokonca som počula, že nie všetky organizácie sú skutočne zodpovedné a peniaze neputujú tam, kam by mali.

Maťka (obr. č.17 vľavo): Ja žiaľ na charitatívne zbierky ešte neprispievam, pretože môj príjem ako študentky je stále malý, ale dúfam, že keď raz budem zarábať a bude to v rámci možnosti, že uživím seba, svoju rodinu, určite prispievať začnem.

Žofka (obr. č.17, vpravo): Rada prispejem, keď môžem. Aj bezdomovcom občas hodím nejaké peniaze.

Lukáš (obr. č.16): Áno, na takéto väčšie zbierky prispievam. Dokonca som raz robil aj dobrovoľníka.

Nikoleta (obr. č.15): Rodičia prispievajú každý rok na väčšie zbierky a ja dávam 2% z daní pre onkologicky choré deti. Okrem toho kupujem stravu pre psíkov do útulku a nosím oblečenie do detských domovov.

Monika (obr. č.18): Áno, rada prispejem, keď vidím dobrovoľníkov. Aj zbierku organizácie Úsmev ako dar poznám.

Jeden den usmevu
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM