Tlačové správy

Absolventi pedagogických fakúlt očakávajú plat 774 eur

Pracovnú pozíciu učiteľa hľadali vlani na Profesia.sk cez 773 ponúk. V databáze životopisov za minulý rok uviedlo, že by sa chcelo zamestnať na pozícii učiteľa 1750 uchádzačov. Spomedzi čerstvých absolventov pedagogických fakúlt má záujem zamestnať sa ako učiteľ tretina.

Ilustračný obrázok k článku Absolventi pedagogických fakúlt očakávajú plat 774 eur
Foto: Jaroslav Dodok

Na Profesia.sk minulý rok firmy zverejnili 773 pracovných ponúk na pozíciu učiteľa. Približne polovica ponúk na pozíciu učiteľa bola priamo od škôl zapísaných do siete inzerovaných cez portál Edujobs.sk.

Prácu si hľadajú najmä ženy

Za minulý rok si životopis na portáli Profesia.sk vytvorilo 1 750 uchádzačov, ktorí uviedli, že by sa chceli zamestnať na pozícii učiteľ. Až 1 321 zo životopisov si vytvorili ženy. Spomedzi mužov malo v životopise záujem o prácu ako učiteľ uvedených len 429.
Necelá polovica z uchádzačov, ktorí chcú pracovať na pozícii učiteľ, je z vekovej kategórie od 25 do 34 rokov.

Absolvent pedagogickej fakulty by chcel v priemere zarábať 774 eur mesačne

Výraznú skupinu záujemcov o prácu učiteľa tvoria absolventi pedagogických fakúlt. Absolventi pedagogických fakúlt, ktorí si vlani hľadali prácu cez Profesia.sk, vo svojich životopisoch uviedli, že ak sa zamestnajú, očakávajú, že ich plat bude 774 eur mesačne. Najvyššie platové očakávania majú absolventi Pedagogickej fakulty z Univerzity Komenského, ktorí by chceli mesačne zarábať 852 eur.

V odbore si hľadá prácu asi tretina

Z absolventov pedagogických fakúlt vo svojich životopisoch má uvedený záujem o pozíciu učiteľa tretina. Spomedzi pracovných pozícií v školstve je práve pozícia učiteľ uvádzaná najčastejšie. Za ňou nasledujú pozície vychovávateľ a asistent učiteľa, vo svojom životopise ich uvádza 28% absolventov pedagogických fakúlt. Štvrtou najčastejšie uvádzanou pozíciou z oblasti školstva je pozícia učiteľ materskej školy, ktorú uviedlo 26%.

Chýbajú hlavne učitelia jazykov – najviac angličtinári

“Centralizované zverejňovanie voľných pracovných miest v školstve prostredníctvom projektu www.edujobs.sk ukázalo, že takmer 10% všetkých voľných pracovných miest v školstve je pre učiteľov angličtiny,” povedal projektový manažér portálu Edujobs.sk Martin Menšík. Základné a stredné školy v minulom roku hľadali angličtinára až v 75 prípadoch. Pre porovnanie učiteľa nemeckého jazyka hľadalo len 24 škôl.

Projekt Edujobs.sk spoločnosti Profesia, s.r.o., ktorého cieľom je poskytnúť školám a školským zariadeniam zaradeným do siete, moderný a bezplatný nástroj na inzerovanie voľných pracovných miest v školstve. Poskytuje otvorené dáta a tieto exportuje aj pre potreby Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

zdroj: Profesia.sk
foto: TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM