Rastislav Blaško Rôzne

7 STATOČNÝCH chce pre absolventov univerzít jednoročnú odbornú prax v celej EÚ z eurofondov

Zvolení Europoslanci za stranu 7 STATOČNÝCH REGIONÁLNA STRANA SLOVENSKA navrhnú pre vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí po ukončení VŠ štúdia si nebudú môcť do pol roka nájsť zamestnanie, podporu maximálne 1-ročnej praxe v rámci všetkých štátov Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku 7 STATOČNÝCH chce pre absolventov univerzít jednoročnú odbornú prax  v celej EÚ z eurofondov
Foto: Rastislav Blaško

Bude to znamenať, že takúto prax si môže takýto absolvent VŠ zabezpečiť v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ v trvaní 6 – 12 mesiacov. Nárok na prax bude mať len 1 krát.

Z fondov na podporu zamestnanosti budú hradené náklady v prípade konania zamestnaneckej praxe v inom členskom štáte:

  1. Doprava z jedného členského štátu do druhého po 1 x za dva mesiace počas celého obdobia
  2. Ubytovanie
  3. Stravné
  4. Príspevok na ošatenie –100 Eur na jeden mesiac praxe
  5. Minimálna mzda alebo 1/3 primernej mzdy členského štátu, kde sa vykonáva prax, pričom polovicu zaplatí zamestnávateľ
  6. Zdravotné poistenie
  7. Úrazové poistenie

Čo to bude znamenať v praxi? Každý absolvent si môže v akomkoľvek členskom štáte nájsť zamestnávateľa, s ktorým sa dohodne na tejto praxi. Systém sa vytvorí tak, že Európska komisia vytvorí centrálny register, kam sa môže absolvent zaregistrovať. Zároveň oznámi na príslušnom úrade práce túto skutočnosť. V registri budú aj potenciálni zamestnávatelia, ktorí akceptujú príslušné podmienky, avšak takúto prax možno realizovať v u akéhokoľvek právnického subjektu. Na rozdiel od štátnej pomoci a vytváraniu nových zamestnaneckých miest, kedy slovenská vláda dá do rúk milióny eur konkrétnemu zamestnávateľovi, bude tu podpora absolventov. Pravdaže, detaily bude treba dopracovať, napríklad to, že zamestnávateľ nesmie zamestnať absolventa na iné pracovné miesto, ako vyštudoval. Zároveň absolvent nemôže zneužiť systém, že nie je spokojný u zamestnávateľa a chce iného. Po ukončení praxe dostane každý absolvent potrvdenie od zamestnávateľa o absolvovanej praxi s popisom pracovných činností, ktoré vykonával. Absolvent sa potom môže zamestnať u zamestnávateľa alebo bude hľadať iného, či začať podnikať.

Čo môže nastať? Dá sa očakávať, že atraktívnejšie budú krajiny, kde je vyššia minimálna mzda. Zároveň však pre určitú skupinu budú zaujímavé aj krajiny s nižšou minimálnou mzdou, pretože sú aj nižšie náklady. Takto môžu absolventi migrovať v rámci celej únie. Koľkí sa z inej členskej krajiny vrátia do svojej vlasti ukáže čas, ale pre budúcnosť ekonomiky, dôchodkového systému je posunom vpred, ak absolventi získajú prax v odbore, ktorý vyštudovali, ako by mali robiť niečo iné. Preto sa 7 STATOČNÝCH domnieva, že takto treba meniť zákony v prospech statočných občanov, aj tých mladých vysokoškolákov, aby neprichádzali o existenčnú perspektívu ihneď po ukončení univerzity. Preto 7 STATOČNÝCH hovorí: S NAMI PRÍDE ZÁKON!

Absolventi s praxou sú atraktívnejší pre ďalších zamestnávateľov a konkurenční na trhu práce.

PhDr. Mgr. Rastislav Blaško

  • Kandidát na poslanca Európskeho parlamentu –
  • môžete krúžkovať č. 3 na kandidátke č. 8 –
  • 7 STATOČNÝCH REGIONÁLNA STRANA SLOVENSKA –

http://www.7statocnych.sk/…slav-blasko/

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM