Rastislav Búgel Samospráva

Zvukové nahrávky zo zastupiteľstva zatiaľ na internete nebudú: Poslanci návrh neodsúhlasili

Verejnosť sa zatiaľ nedočká zvukových nahrávok z rokovaní nitrianskeho mestského zastupiteľstva. Poslanci na svojom októbrovom rokovaní neodsúhlasili návrh Klubu nezávislých poslancov a strany Nova (NEKA-Nova).

Ilustračný obrázok k článku Zvukové nahrávky zo zastupiteľstva zatiaľ na internete nebudú: Poslanci návrh neodsúhlasili
Foto: Tímea Kamenická

Okrem kompletného zvukového záznamu z celého rokovania mestského parlamentu mali byť na internete zverejňované pri fotke každé poslanca spolu s jeho telefonickým a mailovým kontaktom aj všetky materiály, ktoré na rokovaniach predkladá a takisto aj jeho pozmeňujúce a doplňujúce návrhy a tiež interpelácie i odpovede na ne.

Budú bojovať

„Náš návrh neprešiel a mestské zastupiteľstvo len odporučilo prednostovi mestského úradu, aby pripravil samostatný dodatok k rokovaciemu poriadku. Nemáme záruku, že nami navrhované opatrenia do tohto materiálu budú zapracované. Ak sa tam neobjavia, určite budeme za ne ďalej bojovať,“ skonštatovala poslankyňa z klubu NEKA-Nova Anna Šmehilová. Prednosta mestského úradu Igor Kršiak problém v novelizovaní rokovacieho poriadku nevidí. Podľa jeho slov však musia byť zmeny vykonané precízne. „Treba dať tomu nejakú logiku. Takisto si myslím, že robenie agendy pre poslancov zverejňovaním ich výstupov, diskusných príspevkov, pozmeňovacích návrhov, alebo nejakých iných vecí je už troška nad rámec. Čiže treba tomu dať nejaký smer a určite chceme vyšpecifikovať aj iné ustanovenia. Ten rokovací poriadok potrebuje v širšom meradle zmenu a asi preto bolo prijaté také uznesenie, aby sa spravila generálna oprava rokovacieho poriadku,“ myslí si Kršiak.

Informácie pre verejnosť

Nezávislí poslanci zdôvodňujú snahu dostať na internet čo najviac informácií o obsahu a priebehu rokovaní zastupiteľstva nárastom angažovanosti obyvateľov Nitry, ktorí chcú byť o dianí v samospráve informovaní. Predsedníčka poslaneckého klubu strany Smer-SD Renáta Kolenčíková však za touto aktivitou vidí skôr pokus o zviditeľnenie. „Možno by sme sa nemali tak predvádzať. Stretávam sa s ľuďmi a doteraz mi nikto nepovedal, že robíme niečo zlé, že by bola takáto požiadavka. Ja by som bola radšej, keby občania využili to, že rokovania zastupiteľstva sú verejné a chodili sem. Som smutná z toho, keď vidím, že miesta určené pre verejnosť sú prázdne. Uprednostňujem skôr priamy kontakt s ľuďmi než komunikáciu cez internet,“ skonštatovala. „Aktívni ľudia sú v čase rokovania zastupiteľstva predsa väčšinou v práci. My chceme, aby si večer alebo inokedy, keď majú čas, mohli z mestskej webovej stránky stiahnuť všetky dôležité informácie, ktoré ich zaujímajú,“ reagovala Šmehilová.

Aktivizujú sa mladí ľudia

Podľa jej slov sa v Nitre v poslednom čase mimoriadne aktivizujú predovšetkým mladí ľudia, ktorí sú zvyknutí pri získavaní informácií využívať moderné médiá. „Oni nebudú chodiť na stretnutia poslancov so seniormi, ale radšej si nájdu to, čo potrebujú na internete. Preto budeme nami navrhnuté opatrenia presadzovať aj v budúcnosti,“ skonštatovala. K nezávislým sa pridali aj poslanci zo strany Sieť, ktorí prišli s myšlienkou nahrávať zasadnutia mestského zastupiteľstva ako prví. Na sociálnych sieťach už avizovali, že začnú sami vyhotovovať a na internete zverejňovať zvukové záznamy z rokovaní mestského zastupiteľstva.

Môže vás zaujímať:

Nezávislí poslanci vravia o neprehľadnosti v materiáloch: Chcú zverejňovať nahrávky zo zastupiteľstva

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM