Rastislav Búgel Samospráva

Zvukové nahrávky z rokovania zastupiteľstva: Mesto ich bude zverejňovať

Nitrianska radnica bude zhotovovať a zverejňovať zvukové záznamy z rokovaní mestského zastupiteľstva. Podľa novelizovaného rokovacieho poriadku je mesto povinné zverejniť nahrávku na svojej oficiálnej webovej stránke do desiatich dní od konania zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Zvukové nahrávky z rokovania zastupiteľstva: Mesto ich bude zverejňovať
Zdroj: Dnes24.sk

S návrhom prišli opoziční poslanci ešte v októbri, nová podoba rokovacieho poriadku zastupiteľstva bola schválená na decembrovom zasadnutí mestského parlamentu.

Do druhého dňa

Nezávislí poslanci pôvodne žiadali, aby bol zvukový záznam zverejnený hneď na nasledujúci deň po rokovaní zastupiteľstva. Žiadali tiež podrobnejšie zverejňovanie údajov o aktivitách poslancov a o návrhoch, ktoré predkladajú. Svoju iniciatívu odôvodňovali nárastom angažovanosti obyvateľov Nitry, ktorí majú záujem získavať informácie nielen z rokovania zastupiteľstva, ale aj o práci a aktivitách každého poslanca.

Rozdelené podľa bodov

Mestský úrad do novej podoby rokovacieho priadku nezahrnul všetky požiadavky poslancov. K základným zmenám patrí práve zverejňovanie nahrávok, ktoré budú na základe návrhu mestského poslanca Jána Grešša rozdelené na zvukové stopy, podľa jednotlivých bodov rokovania. „Tá hlavná pointa je v tom, aby sa zverejnilo viacej informácií, ktoré sa týkajú činnosti mestského zastupiteľstva. Okrem zverejňovania zvukového záznamu bude aj zápisnica z rokovania obohatená o niektoré údaje a tiež o výroky a interpelácie poslancov. Okrem toho došlo v novom znení rokovacieho poriadku aj k zosúladeniu niektorých ustanovení tak, aby korešpondovali so súčasnou situáciu. Ide napríklad o voľbu členov mestskej rady,“ vysvetlil prednosta mestského úradu Igor Kršiak.

Predpoklad od nového roka

Myšlienkou priamych prenosov, prípadne videonahrávok z rokovania zastupiteľstva sa mesto zatiaľ nezaoberalo. „To je otázka technického riešenia a nákladovosti. Zatiaľ pôjdeme cestou zvukových nahrávok, pri ktorých neočakávame žiadne zvýšené náklady. Treba iba doriešiť nejaké technické záležitosti a vytvoriť na zverejňovanie zvukového záznamu predpoklady aj na mestskej internetovej stránke. Predpokladám, že od nového roka bude celý systém funkčný,“ doplnil Kršiak.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM