Rastislav Búgel Samospráva

Župné námestie sa dočká rekonštrukcie: Zmizne kruhový objazd

Nevzhľadné Župné námestie zmení svoju tvár. Kruhový objazd bude minulosťou. Pribudne zeleň, lavičky a celkovo bude atraktívnejšia.

Ilustračný obrázok k článku Župné námestie sa dočká rekonštrukcie: Zmizne kruhový objazd
Foto: Rastislav Búgel

Župné námestie v centre Nitry čaká rekonštrukcia. Ide o priestor, ktorý je vstupom na hradný kopec. Pri príležitosti tohtoročného 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda ho chce preto radnica skrášliť. Útvar hlavného architekta už zabezpečil urbanistickú štúdiu, ktorá navrhuje riešenie Jesenského ulice i povrchové úpravy a organizáciu dopravy.

Zaslúži si pozornosť

„Župné námestie si zaslúži našu zvýšenú pozornosť, nakoľko je vstupnou bránou k najväčšiemu historickému, kultúrnemu a duchovnému dedičstvu nášho mesta, k Nitrianskemu hradu. Aj preto sa mesto Nitra a výbor mestskej časti Staré Mesto rozhodli navrhnúť jednej z najkrajších lokalít Nitry vynovenejší a atraktívnejší vzhľad,“ uviedol nitriansky viceprimátor Ján Vančo.

Kurhový objazd bude minulosťou

V súčasnosti je na Župnom námestí vybudovaný kruhový objazd a parkovisko. Po rekonštrukcii dostane novú podobu. „Vylúčiť by sa mala okružná križovatka, riešia sa rozptylové pešie priestory pred Župným domom a peší priechod cez námestie k hradu. Súčasťou projektu je aj umiestnenie lavičiek, drobnej architektúry a sadových úprav. Pripravené je i riešenie na estetizáciu prvkov odpadového hospodárstva," vysvetlil Vančo.

Aj ďalšie priestory

Ako doplnil, tento rok by sa mali skultúrniť aj ďalšie priestory v centrálnej mestskej zóne. V priestore za hlavnou poštou by podľa plánov magistrátu mala pribudnúť zeleň a drobná architektúra. „Dôjde k umiestneniu mobiliáru a výmene opotrebovaných lavičiek a smetných košov. Osadené budú aj stojany na bicykle a obnoví sa i podrastová zeleň na pešej zóne. V rámci tohto priestoru sa uvažuje o osadení verejného WC. S výsadbou novej zelene sa počíta tiež na Mostnej ulici,“ dodal Vančo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM