Lucia Lauková Správy

Zrekonštruované parkovisko pod Nitrianskym hradom: Napriek zákazu vjazdu je plné áut

Napriek tomu, že onedlho sa dočkáme otvorenia objektu služieb na Nitrianskom hrade, problém s parkovaním sa stále nepodaril vyriešiť. Na novom parkovisku platí stále zákaz vjazdu.

Ilustračný obrázok k článku Zrekonštruované parkovisko pod Nitrianskym hradom: Napriek zákazu vjazdu je plné áut
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Koncom júna tohto roka bude otvorený nový objekt služieb priamo pod Nitrianskym hradom. Jeho súčasťou je aj zrekonštruované parkovisko. Zaujímavosťou je, že na Nitriansky hrad a parkovisko pod ním vedie jediná prístupová cesta od Župného námestia, na ktorej je pri vjazde do Horného mesta umiestnená tabuľa Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel. Napriek tomu na obnovenom parkovisku autá už dnes parkujú.

Tri roky rokujú s mestom

„Fungovalo to tak aj v minulosti, rovnako to funguje aj dnes. Kto to riskne, poruší zákaz vjazdu, príde sem autom a dokáže to vysvetliť policajtom, ten tu parkuje,“ skonštatoval ekonóm Nitrianskeho biskupstva Martin Štofko.„Nie sme z toho nadšení, boli by sme radi, keby sa situácia zmenila. Už tri roky o tom rokujeme s mestom Nitra,“ povedal.

Chceli by zrušiť zákaz vjazdu

Biskupstvo by chcelo dosiahnuť, aby sa v rámci Horného mesta obmedzilo parkovanie a zrušil sa zákaz vjazdu. Motoristi, ktorí pod hradom bývajú, by mali podľa názoru Štofka dostať parkovacie karty. Parkovisko by mohli využívať aj imobilní návštevníci hradu, účastníci bohoslužieb či svadobčania počas svadieb v hradnej katedrále. „Dnes to funguje tak, že tu motoristi zaparkujú autá bez platenia. Zvyčajne sú to obyvatelia mesta, pretože turisti sem na hrad autami nechodia,“ tvrdí Štofko. Podľa jeho slov by mala časť parkoviska v budúcnosti fungovať ako terasa, na ktorej bude vytvorené posedenie pre návštevníkov hradu.

Môže vás zaujímať:

Prvá obhliadka na Nitrianskom hrade: Nový objekt služieb otvoria koncom júna

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM