Monika Földešiová Rôzne

Zrekonštruovaná Fatranská

Slávnostné strihanie pásky, prívetivé úsmevy poslancov a zástupcov Mesta Nitra a pochybnosti o verejnom obstarávaní. Aj v tomto duchu sa niesla rozsiahla rekonštrukcia ZŠ Fatranská, ktorú možno spojiť s oslavou 30. výročia jej vzniku.

Zrekonštruované priestory dnes zástupcovia školy, Mesta Nitra a dodávateľov prác slávnostne odovzdali do užívania. Na rozsiahlu rekonštrukciu troch základných škôl v Nitre získalo mesto dotácie z Európskej únie. Výška investície do rekonštrukcie školy na Fatranskej predstavovala 1,89 milióna eur, mesto sa podobne ako pri iných projektoch na financovaní podieľalo piatimi percentami. Rekonštrukcia zahŕňala výmenu okien, radiátorov, prestavbu sociálnych zariadení, vymaľovanie interiéru a v neposlednom rade i zateplenie obvodového plášťa a strechy. Získané prostriedky sa minuli aj na rekonštrukciu telocvične, pivnice a jedálne, môžeme teda hovoriť o takmer komplexnej rekonštrukcii školy. Rekonštrukčné práce mali byť pôvodne ukončené už začiatkom školského roka 2009/2010. Termín ukončenia rekonštrukčných prác sa však posunul, čomu sa museli prispôsobiť pedagógovia i žiaci. Podľa riaditeľa školy Pavla Haláka si stavebný ruch vyžiadal skrátenie vyučovacích hodín z klasických 45 minút na 30 minút. Stavebné práce v interiéri školy sa začínali po skončení vyučovania. Učitelia museli zabezpečiť zvýšený dohľad nad žiakmi, najmä mladšie ročníky sa mohli pohybovať po chodbách len v sprievode vyučujúcich.

Vo veci tohto projektu sa objavili aj isté obvinenia zo strany poslanca MsZ Jána Kovarčíka (ĽS-HZDS), ktorý spochybnil verejnú súťaž na dodávateľa prác, ktorými sú Vestam Company, s.r.o. a Doprastav, a.s. „Nemám nič proti rekonštrukcii objektov, problém mám skôr s tým, aké praktiky sa realizujú pri výberových konaniach“, uviedol Kovarčík na poslednom mestskom zastupiteľstve. „Budem veľmi pozorne sledovať firmy z verejnej súťaže, aby to nedopadlo ako pri ZŠ Fatranská“, upozornil ľudovec. Primátor Nitry Jozef Dvonč odmietol akékoľvek obvinenia a účasť poslanca Kovarčíka víta pri výberových konaniach. „Smer-SD sa pokladá za sociálnu stranu, ale vždy zlízne smotanu“, ukončil Kovarčík.

Zdroj: autor + TASR

Fatranska
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM