Aktualizované Lucia Lauková Správy

Zoltán z Nitry bol mesiac bez peňazí: Exekútor mu zablokoval účty, dlh za plyn však bol omyl

Inžinierovi Zoltánovi Lakatosovi z Nitry súdny exekútor zablokoval začiatkom decembra minulého roka všetky účty. Dôvodom bol údajný dlh za plyn. Neskôr však vysvitlo, že ide o omyl.

Ilustračný obrázok k článku Zoltán z Nitry bol mesiac bez peňazí: Exekútor mu zablokoval účty, dlh za plyn však bol omyl
Zdroj: TASR

Došlo k zámene dlžníka na strane spoločnosti, ktorá dlhy za plyn vymáha. Lakatos zostal celý minulý mesiac bez peňazí, účet mal zablokovaný ešte aj začiatkom januára. So žiadosťou o zastavenie exekúcie, ktorú zaslal na exekútorský úrad začiatkom decembra, neuspel.

Nedopustil sa chyby

Exekútor postúpil jeho námietku na nitriansky okresný súd. Slovenská komora exekútorov tvrdí, že v kauze zámeny dlžníka v Nitre príslušný súdny exekútor neporušil zákon ani sa nedopustil žiadnej chyby pri výkone svojej práce. „Označenie dlžníka na právoplatnom rozhodnutí a na návrhu na vykonanie exekúcie bolo totožné. Súdny exekútor nemôže vopred predpokladať, že by sa veriteľ pomýlil, nemôže ani počítať s tým, že rozhodnutie súdu alebo iné právoplatné rozhodnutie je nesprávne a nemôže začať svojvoľne overovať identitu dlžníka,“ povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Musí existovať rozhodnutie

Aby sa vôbec mohlo začať exekučné konanie, musí existovať právoplatné a vykonateľné rozhodnutie, takzvaný exekučný titul. Vydáva ho buď súd, alebo ním môže byť napríklad notárska zápisnica, rozhodnutie orgánov verejnej správy či platobný výmer. Na základe exekučného titulu môže veriteľ podať návrh na vykonanie exekúcie zvolenému súdnemu exekútorovi, ktorý požiada príslušný súd o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie. Až potom môže začať exekútor konať, pričom jeho prvým úkonom je upovedomenie o začatí exekúcie. „Slovenská komora exekútorov dlhodobo presadzuje, aby práve súd musel vykonať identifikáciu dlžníka, čím by sa predišlo prípadom, ako bol ten posledný v Nitre,“ povedal Paller.

Ak nastane situácia, že je občan neprávom označený za dlžníka, mal by bezodkladne dať na súd návrh na zastavenie exekúcie. Trovy exekúcie znáša ten, kto pochybenie spôsobil, teda v nitrianskom prípade veriteľ. K zámene dlžníka došlo na strane spoločnosti, ktorá dlhy za plyn vymáha.

Táto spoločnosť napokon podala aj návrh na zastavenie exekúcie a údajnému dlžníkovi sa ospravedlnila. „Firma sa nesprávne označenému človeku ospravedlnila, akosi však zabudla na ten istý akt slušnosti voči súdnemu exekútorovi, ktorého si sama vybrala a ktorého sama uviedla do omylu. V očiach verejnosti bola neoprávnene poškodená práca súdnych exekútorov, takže by bolo namieste aj ospravedlnenie sa celému exekútorskému stavu,“ skonštatoval Paller.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM