Lucia Lauková Správy

Zlá správa pre milovníkov prírody: Jarné čistenie Zobora tento rok nebude!

Mal to byť už v poradí 10. ročník jarného čistenia Zobora. Tento rok však bude bez neho.

Ilustračný obrázok k článku Zlá správa pre milovníkov prírody: Jarné čistenie Zobora tento rok nebude!
Zdroj: Dnes24.sk

Tradičné aprílové podujatie Jarné čistenie Zobora sa tento rok neuskutoční. Ako prostredníctvom sociálnych sietí informovali organizátori z Nitrianskeho horského spolku (NHS), 10. ročník sa odkladá až na budúci rok.

Za 9 rokov 26 ton odpadu

V priebehu uplynulých deviatich ročníkov sa dobrovoľníkom podarilo vyzbierať v Zoborských vrchoch 26 ton odpadu. Upratovalo sa na turistických chodníkoch a v ich okolí, v blízkosti dražovského kostolíka, na Pyramíde i v úseku medzi Zoborom a Žibricou. Čistilo sa aj okolie Špecializovanej nemocnice sv. Svorada a zároveň sa likvidovali čierne skládky pod Lupkou a nad Dražovcami. Práve odpad z čiernych skládok tvoril najväčšiu časť každoročne vyzbieraného odpadu.

Odpadu je menej

Podľa NHS sa situácia v prírode postupne zlepšovala a odpadu vyzbieraného z okolia turistických chodníkov bolo postupne menej. „Dúfame, že sa tak deje i vďaka zvyšujúcemu povedomiu návštevníkov prírody nad Nitrou. Vzhľadom na uvedené sme sa na základe dohody so Správou Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie, ako spoluorganizátorom Jarného čistenia Zobora dohodli, že tento rok sa naše tradičné jarné podujatie neuskutoční. Spravíme ho opäť budúci rok, teda jubilejný 10. ročník so zapojením širokej verejnosti bude v apríli 2017,“ informovali členovia NHS. Ako zároveň pripomenuli, na tohtoročnú jeseň pripravuje Správa CHKO Ponitrie so žiakmi nitrianskych škôl čistenie Náučného chodníka. Zároveň vyzvali turistov, aby pomáhali prírode aj jednotlivo, mimo hromadných organizovaných akcií. „Počas svojich túr a vychádzok v Zoborských vrchoch môžu nájdený bežný malý turistický odpad vziať so sebou a hodiť po návrate do odpadkových košov,“ vyzývajú členovia NHS.

Môže vás zaujímať:

Jarné čistenie Tribečských vrchov: Každá pomoc je vítaná!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM