Rastislav Búgel Samospráva

Zjednodušenie presunu imobilným ľudom: V ponuke je aj bezbariérová prehliadka mesta

Bezbariérové úpravy komunikácií či zavádzanie rôznych pomôcok pre zdravotne postihnutých ľudí realizuje nitrianska radnica v rámci akčného plánu Nitra pre všetkých. V priebehu uplynulého roka sa podarilo vykonať opravy a bezbariérové prechody na 11 chodníkoch a komunikáciách.

Ilustračný obrázok k článku Zjednodušenie presunu imobilným ľudom: V ponuke je aj bezbariérová prehliadka mesta
Zdroj: TASR

Pre zjednodušenie pohybu imobilných ľudí sa okrem toho v meste vykonali viaceré úpravy na cestách i chodníkoch. Ide napríklad o postupné odstraňovanie reklamných nosičov či demontáž nefunkčnej svetelnej signalizácie a prebytočných vegetačných nádob z chodníkov.

Vydávajú aj mapu

K aktivitám plánu Nitra pre všetkých patrí aj vybavenie autobusov, do ktorých sú inštalované akustické hlásiče zastávok pre zrakovo postihnutých a svetelné informačné panely pre sluchovo postihnutých občanov. Mesto okrem toho vydáva aj publikácie a mapu, ktorá zdravotne postihnutých a imobilných turistov informuje o možnosti pohybovať sa po Nitre bez zbytočných bariér.

Posielajú podnety

V ponuke sprievodcovských služieb je aj bezbariérová prehliadka Nitry, ktorej sa v roku 2014 zúčastnilo 20 osôb. V rámci plnenia systému rýchleho mapovania bariér v spolupráci s verejnosťou bola do užívania zavedená aj aplikácie City Monitor, vďaka ktorej môžu občania posielať podnety pomocou svojho mobilného telefónu. Zo 150 podnetov zaslaných do konca roku 2014 vyše polovica súvisela s výtlkmi na cestách a chodníkoch, so spadnutými stromami a uvoľnenými dlažobnými kockami,“ uviedla Zuzana Jančovičová z Mestského úradu v Nitre.

Čítajte tiež:

Mesto hľadá nových ľudí: Na TIETO pozície vyhlásilo výberové konanie!

Mesto chce získať desiatky miliónov eur: Putovať by mali na cyklodopravu, životné prostredie a sociálnu oblasť

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM