Tímea Kamenická Správy

Zimný štadión potrebuje rekonštrukciu: Mesto hľadá spôsoby financovania!

Nitra hľadá možnosti, ako zafinancovať komplexnú rekonštrukciu zimného štadióna. Ten je už niekoľko rokov v zlom technickom stave.

Ilustračný obrázok k článku Zimný štadión potrebuje rekonštrukciu: Mesto hľadá spôsoby financovania!
Foto: Rastislav Búgel

Podľa projektovej dokumentácie by bolo počas najbližších dvoch rokov potrebné vykonať na objekte štadióna kompletné zateplenie obvodového plášťa a strechy, zrekonštruovať vzduchotechniku a vykonať nutné protipožiarne opatrenia.

Príliš vysoké náklady

Podľa prednostu mestského úradu Igora Kršiaka predstavujú celkové náklady potrebné na úplnú rekonštrukciu štadióna sumu viac ako dva milióny eur. Tie však mesto vo svojom rozpočte nemá. K dispozícii má 650 000 eur z dotácií. Suma pol milióna eur pochádza z dotácie predsedu vlády a ďalšia 150-tisícová dotácia je určená na opláštenie budovy zimného štadióna. „Ku koncu októbra boli použité finančné prostriedky v hodnote 256 000 eur, do konca roka je predpoklad vyčerpania ďalších 423 000 eur. Podľa prieskumov cien obdobných dodávok sú potrebné na ukončenie rekonštrukcie prostriedky v predpokladanej sume približne 1,3 milióna eur,“ uviedol Kršiak.

Hľadajú sa zdroje ďalšieho financovania

Na to, aby magistrát získal dostatok zdrojov na komplexnú opravu zimného štadióna, bude musieť hľadať peniaze aj mimo svojho rozpočtu. Radnica preto vypracovala analýzu možností ďalšieho financovania rekonštrukcie. Jednou z možností, ako získať dodatočné peniaze, je predaj mestského majetku. Podľa prednostu mestského úradu však v rozpočte mesta na rok 2015 a ani v pripravovanom návrhu rozpočtu na rok 2016 nie sú predpokladané také príjmy z odpredaja prebytočného majetku, ktoré by mohli byť určené na krytie komplexnej rekonštrukcie zimného štadióna. K ďalším možnostiam preto patrí vytvorenie súkromno-verejného partnerstva a realizácii PPP projektu alebo financovanie opravy prostredníctvom úveru. To by však podľa Kršiaka bolo možné najskôr o niekoľko mesiacov. „K významnejšiemu poklesu dlhu mesta príde až v druhej polovici roka 2016, kedy bude možné riešiť investičné potreby ďalšími úverovými zdrojmi,“ doplnil Kršiak.

Súpis nepotrebného majetku

Mestský poslanec Ján Greššo si myslí, že analýza, ktorú vypracoval mestský úrad, je príliš všeobecná a nezohľadňuje akútnosť rekonštrukcie zimného štadióna. Podľa jeho slov by radnica mala čo najskôr spracovať súpis nepotrebného mestského majetku a analýzu možností jeho predaja a príjmov, z ktorých by bolo možné opravu štadióna hradiť. Rovnako by podľa jeho slov mali byť podrobnejšie spracované aj možnosti financovania opráv z úveru. Poslanec Miloš Dovičovič konštatoval, že analýza, ktorú vypracoval mestský úrad, nerieši, ako rekonštrukciu štadióna financovať, ale ako ju nefinancovať.

Primátor navrhuje počkať

Podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča je počas prebiehajúcich stavebných prác predčasné hľadať konkrétnu sumu na ďalšie pokračovanie rekonštrukcie. „Počkajme, čo všetko sa nám podarí spraviť z dotačných peňazí. Potom budeme vedieť, aká suma nám bude chýbať. A podľa toho sa rozhodneme, ako ďalej postupovať pri financovaní opravy štadióna. Ja predpokladám, že pôjde o úverové zdroje a niečo sa na štadióne zrejme zmodernizuje prostredníctvom verejno-súkromného partnerstva,“ konštatoval Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM