Rastislav Búgel Samospráva

Zimné obdobie sa blíži: S údržbou v Nitre pomôžu sociálne odkázaní občania

So zimnou údržbou v uliciach Nitra pomôžu aj sociálne odkázaní obyvatelia. Rozhodli o tom nitrianski mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Zimné obdobie sa blíži: S údržbou v Nitre pomôžu sociálne odkázaní občania
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianske mestské zastupiteľstvo zmenilo všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré upravuje dodržiavanie verejného poriadku a čistoty. Nariadenie pred časom napadla prokuratúra, ktorá mestu vyčítala, že v ňom ukladá občanom povinnosti nad rámec platnej legislatívy. Mesto preto prijalo dodatok k VZN, v ktorom sporné záležitosti upravuje. Majitelia či správcovia budov podľa novej úpravy budú zodpovední za čistotu a schodnosť chodníkov. Radnica však už od nich nebude žiadať, aby sa starali o ich údržbu. „Starať sa o údržbu komunikácií je naša úloha,“ uviedol primátor Jozef Dvonč.

Najprv priority

Z nového dodatku k VZN vyplýva aj povinnosť pre správcu mestských komunikácií odstrániť z ulíc počas zimného obdobia prípadnú poľadovicu bezodkladne. Viacerým mestským poslancom sa termín bezodkladne nepozdával. Podľa ich názoru takéto znenie ukladá správcovi mestských komunikácií, ktorým sú Mestské služby Nitra, nesplniteľné povinnosti. „Je predsa nereálne bez odkladu posypať počas poľadovice všetky ulice v meste,“ skonštatoval poslanec Milan Burda. Jeho slová potvrdil aj riaditeľ Mestských služieb Nitra Jozef Chrenko. „Pri zimnej údržbe sú priority. Nedá sa vykonávať všade a naraz. Zvlášť pri takom množstve komunikácií, priechodov pre chodcov či autobusových prístreškov, ako je v Nitre. To nie je možné,“ skonštatoval Chrenko.

Technické možnosti

Ustanovenie o bezodkladnom odstránení poľadovice napokon v dodatku k VZN zostalo. Podľa prednostu mestského úradu Igora Kršiaka je to nevyhnutné. „Má to vzťah ku škodovým nárokom. My nemôžeme povedať, že poľadovicu budeme riešiť napríklad do šiestich hodín od jej vzniku, lebo ak sa na nejakom klzkom úseku niečo stane, sme zodpovední za škody tým spôsobené. To znamená, že musíme pristúpiť k určitému bezodkladnému riešenie situácie. Samozrejme, to bezodkladne nehovorí, či to má byť do piatich minút, alebo do dvoch hodín, ale ako to dovolia technické možnosti príslušného správcu komunikácií,“ vysvetlil Kršiak.

Ručné čistenie ulíc

Aby nitrianske Mestské služby dokázali zabezpečiť zimnú údržbu ciest a chodníkov čo najlepšie a v čo najkratšom čase, plánujú tento rok rozšíriť svoje kapacity. „Pre tento rok je výhoda v tom, že máme k dispozícii ľudí, ktorí si odrábajú dávky v hmotnej núdzi, máme aktivačných pracovníkov a máme aj tých, ktorí sú odsúdení na povinné práce. Týchto ľudí chceme využiť na ručné čistenie komunikácií okolo autobusových prístreškov alebo priechodov pre chodcov. Verím, že sa nám podarí tento rok zimnú údržbu takto vylepšiť,“ povedal Chrenko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM