Lucia Lauková Rôzne Správy

Žibrica by mohla mať turisticku rozhľadňu: Týčila by sa metre nad koruny stromov

Pri Nitre by mohla pribudnúť nová vyhliadková veža. Projekt na turistickú rozhľadňu môžu ohroziť vlastníci pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku Žibrica by mohla mať turisticku rozhľadňu: Týčila by sa metre nad koruny stromov
6
Galéria
Zdroj: Nisys

Kultúrne pamiatky, no predovšetkým malebnú prírodu môžu obdivovať turisti, ktorí navštívia obec Žirany v Nitrianskom okrese. V dedine sa nachádzajú viaceré sakrálne pamiatky, ale i pamätníky a Ľudový dom. Najviac možností však turistom poskytuje okolitá príroda a množstvo značených chodníkov, ktoré ich zavedú na Žibricu vypínajúcu sa nad obcou, prípadne na Zobor, Tribeč, Gýmeš či do susedných dedín.

Postavili nový kostol

Hlavnou dominantou Žirian je kostol svätého Mikuláša, ktorý zaujme predovšetkým svojím monumentálnym vzhľadom. Vznikol na mieste pôvodného barokového kostola postaveného v roku 1772. Ten však už bol na začiatku 20. storočia pre vzmáhajúcu sa obec primalý. Pretože mal aj narušenú statiku, obyvatelia Žirian sa v roku 1938 rozhodli, že ho zbúrajú. „Zaujímavé na celom príbehu je to, že nový veľký kostol sa im podarilo postaviť za jediný rok. Každú nedeľu sa naň organizovala zbierka. Medzi veriacimi panovala zdravá rivalita a doslova súťažili v tom, kto poskytne viac peňazí. Plány kostola vypracoval stavebný inžinier Anton Luif a samotnú stavbu realizovala firma Jána Tomascheka. Kostol vysvätil nitriansky biskup Karol Kmeťko 10. septembra 1939,“ uviedol starosta Žirian Jozef Zsebi.

Kultúrne pamiatky

V obci sa okrem toho nachádzajú aj ďalšie menšie kultúrne pamiatky. Okrem kaplniek a sôch svätcov je tu aj Pamätník nádeje. Slávnostne ho neďaleko kostola odhalili v roku 1994, aby symbolizoval vzájomné spolužitie všetkých ľudí bez rozdielu národnosti či vierovyznania. V roku 2008 bol v Žiranoch postavený aj Pamätný stĺp, ktorý pripomína pôsobenie zberateľa ľudových piesní Eugena Szíjjárta. Pamätná tabuľa vo vestibule obecného úradu je zasa venovaná hudobnému skladateľovi Bélovi Bartókovi, ktorý bol takisto očarený ľudovými piesňami, ktoré v Žiranoch zbieral.

Ľudový dom

Turisti sa okrem toho môžu s históriou a tradíciami obce zoznámiť aj v Ľudovom dome. „V 70. rokoch bol vytvorený v bývalej budove miestneho národného výboru. Potom sa však zanedbal a celý objekt sa musel zbúrať. Neskôr sme od jedného nášho občana odkúpil starý dom. Sme mu veľmi vďační, že nám ho odpredal za symbolickú sumu. Zrekonštruovali sme ho a v roku 2013 sme ho slávnostne otvorili ako nový Ľudový dom, po maďarsky tájház. Nachádzajú sa v ňom ľudové kroje, rôzne tradičné predmety a staré fotky,“ vysvetlil starosta.

Vyhliadková veža

Obec chce na prilákanie návštevníkov využiť aj prírodu, ktorá ju obklopuje. Na vrchole kopca Žibrica plánuje v spolupráci s ďalšími obcami i partnermi v Maďarsku vybudovať novú turistickú atrakciu. „Žibrica je vyššia ako neďaleký Zobor, no nie je z nej dobrý výhľad, pretože je zalesnená. Preto sme tento rok v rámci programu Interreg slovensko-maďarská spolupráca podali projekt, vďaka ktorému by sme chceli na Žibrici postaviť 17-metrovú vyhliadkovú vežu. Bola by tri metre nad korunami stromov, takže by sa nemusela ničiť príroda, nič by sa nevypilovalo a bol by tam krásny výhľad na krajinu,“ povedal Zsebi.

Má to háčik

Ako však doplnil, realizáciu zámeru môže ohroziť skutočnosť, že pozemok pod budúcou rozhľadňou patrí urbariátu z neďalekých Mechceníc. „Vlastníkom je Pozemkové spoločenstvo urbárnikov a oni zatiaľ nedali súhlas na prenájom. Ale veríme, že v priebehu schvaľovania projektu sa nám tento problém podarí vyriešiť,“ dodal starosta.

Žibrica by mohla mať turisticku rozhľadňu: Týčila by sa metre nad koruny stromov
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM