Monika Földešiová Krimi

Žena z Nitry súdená v Bystrici

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa začal dnes zaoberať kauzou Eriky B. (45) z Pohraníc v okrese Nitra, ktorú prokurátor obžaloval zo spáchania obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu.

Prokurátor síce vyhlásil, že ak budú splnené zákonné podmienky, tak je ochotný uzavrieť dohodu o vine a treste, avšak Erika B. ju uzavrieť odmietla. Tvrdí, že je nevinná a skutok, za ktorý ju obžalovali, nespáchala.
Podľa obžaloby si mala sanitárka Erika B. objednať vraždu Edity S. (68) z Nitry. Motívom jej konania mala byť snaha získať majetkový prospech. Žiadala totiž Editu, aby na ňu prepísala svoj podiel z rodinného domu v Nitre na Kalvárii, ktorá to ale urobiť odmietla. Odstrániť sa ju preto Erika rozhodla tak, že si na jej vraždu objednala Michala B. a Maria C. z obce Krškany. Tým mala podľa obžaloby za zavraždenie Nitrianky zaplatiť 4700 eur.
Erika mala byť približne tri roky priateľkou a milenkou Richarda (36), mladšieho syna Edity S. Tá sa o ich vzťahu dozvedela a viackrát ho žiadala, aby vzťah s vydatou ženou ukončil. Podľa matky jej to sľúbil, ale neurobil to.
Obžalovaná objednanie si vraždy popiera. Rovnako tak aj milenecký vzťah s Richardom. Na súde dnes uviedla, že ich vzťah bol iba priateľský a spoločný život s ním neplánovala. Je totiž šťastné vydatá, má manžela a dcéru a vedie usporiadaný rodinný život.
Priznala, že Michalovi B. a Mariovi C. dala peniaze. Donútili ju však k tomu vydieraním. Uviedla, že po tom, ako ju omámili, im podpísala nejaký papier a až neskôr vysvitlo, že podľa neho je im dlžná určitú sumu. Peniaze im dávala, pretože sú to násilníci a vyhrážali sa jej, že ak im platiť nebude, tak znásilnia a zavraždia jej dcéru a zavraždia aj jej manžela. Tým, že im platila, chcela chrániť životy svojich najbližších.
Edita S. o tom, že Erika ju chcela dať zavraždiť, sa dozvedela v júli minulého roku od kriminalistov. Policajti totiž Maria C. pristihli pri krádeži a pri domovej prehliadke u neho našli väčšiu sumu peňazí. Keď zisťovali, odkiaľ ich má, tak im povedal, že ich dostal od Eriky B. s tým, že so spoločníkom má zavraždiť ženu z Nitry.
Hlavné pojednávanie bude na banskobystrickom pracovisku ŠTS pokračovať v stredu 8. septembra a v piatok 10. septembra. Vypovedať majú viacerí svedkovia a súdni znalci.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM