Rastislav Búgel Správy

Združenie sa stará o hrad Hrušov deväť rokov: Zrúcanina ich stále prekvapuje

Hrad Hrušov leží na kremencovom vrchu Skalka, nad cestou z Topoľčianok do Skýcova v okrese Zlaté Moravce.

Ilustračný obrázok k článku Združenie sa stará o hrad Hrušov deväť rokov: Zrúcanina ich stále prekvapuje
Zdroj: Dnes24.sk

Kedysi zanedbaná zrúcanina, zarastená náletovými kríkmi a stromami, postupne dostáva krajšiu tvár vďaka združeniu Leustach. Jeho členovia už deväť rokov opravujú múry, veže a paláce Hrušova. Podľa slov riaditeľa združenia Jozefa Blaha patrí tohtoročná sezóna k mimoriadne úspešným. „Podarilo sa nám urobiť množstvo práce a nemám na mysli iba tie murárske a záchranárske. Ešte stále sa na hrade robí veľký archeologický výskum, prebieha dendrochronologický výskum i reštaurátorská záchrana vzácnych, 400 rokov starých omietok,“ hovorí Blaho.

Skrýva tajomstvá

Malej skupine nadšencov sa túto sezónu podarilo zastabilizovať murivo v dvoch palácoch, ktoré boli v havarijnom stave. „Ich stav ohrozoval nielen brigádnikov, ale aj množstvo ľudí, ktorí na hrad začali chodiť po tom, čo sme sa pustili do jeho obnovy. Som rád, že sa nám podarilo začať s reštaurovaním renesančných omietok a ďalších architektonických článkov, napríklad renesančných okien,“ povedal Blaho. Pre poznanie dejín hradu budú podľa jeho slov veľmi dôležité aj výsledky archeologického výskumu v delovej bašte, či dendrochronologické analýzy, ktoré spresnia datovanie drevených konštrukcií. „Mysleli sme si, že tento hrad už pre nás nebude mať toľko tajomstiev, ale skrýva ich stále dosť,“ skonštatoval Blaho.

Príprava materiálu

Hlavné práce na obnove hradu Hrušov sa tento rok začali v polovici apríla a potrvajú približne do polovice októbra. Hneď potom sa začne príprava na nasledujúcu sezónu. Tá okrem iného spočíva aj v príprave obrovského množstva stavebného materiálu, ktorý je potrebný na rekonštrukciu hra­du.

Práca na dve desaťročia

„Od októbra do decembra a od januára do apríla sa na hrad nosí kameň. Múry sú niekde hrubé aj dva metre, takže ho je treba veľmi veľa a už ho začíname mať nedostatok. Hľadáme ho po okolí a našťastie sa nám niečo podarilo získať aj vďaka priateľom. Hrad je však pre techniku neprístupný, preto sa všetko musí vynášať ručne. Tento rok sme len kamennej drvy takto vyniesli na hrad 30 ton. K tomu treba pripočítať desiatky ton kameňa, vápna, desaťtisíce litrov vody a množstvo ďalšieho materiálu, ktorý často musím dopraviť až do výšky 30 metrov,“ hovorí predsedníčka správnej rady združenia Leustach Stanislava Blahová. Podľa jej slov je na hrade práca minimálne na ďalšie dve desaťročia. „Na budúci rok by sme chceli začať s opravou lichobežníkovej bašty a potom už bude 50 až 60 percent tých najhorších miest opravených,“ skonštatoval Blaho.

30-tisíc na rok

Rozsiahle opravy hradu Hrušov financuje združenie z dotácií ministerstva kultúry, Nitrianskeho samosprávneho kraja a z rôznych grantov. „Tento rok to bolo necelých 30.000 eur aj so všetkými projektmi, cez ktoré sme peniaze získavali. Nič z toho nejde na chod združenia, ale na odborníkov, archeológov, reštaurátorov, murárov, kamenárov… Z týchto peňazí platíme aj nájomné 300 eur. Vedeli by sme ich využiť aj inak a rozumnejšie, ale nemali sme inú možnosť. Museli sme nejako vyriešiť ten vzťah k stavbe a pozemku, na ktorom sa hrad nachádza,“ hovorí Blaho.

Ľudia sa čudujú

Ako pripomenul, peňazí na rozsiahle opravy nie je nikdy dosť, ale s tými čo majú, dokážu hospodáriť. „Pre nás je podstatné vidieť, že hrad je stále krajší a v lepšom stave. Cez víkendy sem chodia stovky ľudí, vidia pokrok a čudujú sa, ako také malé združenie za minimum peňazí dokáže spraviť za sezónu tak veľa práce. A to nás teší,“ dodal Blaho.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM