Lucia Lauková Rôzne

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Nitre môžete nazbierať medvedí cesnak!

S teplejšími dňami už začal rásť! Niektorí ľudia medvedí cesnak zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Tento zdravý poklad z prírody je dobre známy aj medzi Nitranmi. Ak si ho chcete nazbierať, netreba chodiť veľmi ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Nitre môžete nazbierať medvedí cesnak!
Zdroj: Jaroslav Košťál

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Lokality neďaleko Nitry

Priamo v Nitre medvedí cesnak nenájdete, ani nad liečebným ústavom v Nitre ako hovoria niektorí ľudia. Potvrdil nám to aj botanik z CHKO Ponitrie „Oblasť Zobora je dobre preskúmaná, medvedí cesnak tam nenájdete“ upozornil nás Jaroslav Koštál z CHKO Ponitrie. Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať, treba sadnúť do auta a navštíviť napríklad park pri kaštieli v Oponiciach. Zaujímavou lokalitou je obec Nová Ves nad Žitavou, do ktorej sa dostanete po R1 približne za 25 minút. Miestny park je ním už doslovne posiaty. Tu však platí 3. stupeň ochrany. V jeho areáli je preto zakázané odoberať podzemné časti rastlín. To platí i pre medvedí cesnak. Informuje o tom aj osadená tabuľa v parku, podľa ktorej porušenie tohto zákazu bude viesť k priestupkovému konaniu.

Ako nás informoval botanik z CHKO Ponitrie cesnak medvedí rastie aj v prírodnej rezervácii Chynoriansky luh, pri Chynoranoch od Nitry je to asi 38 km. Z tejto lokality nám poskytol aj fotografie. „Keďže ide o prírodnú rezerváciu v 4. stupni ochrany, zbierať rastliny je tam zakázané. Bližšie rastie tiež v lužných lesoch pri Šoporni cca 20 km od Nitry. Tam nie je chránené územie, rovnako ako v bukových lesoch v okolí sedla Havran, ktoré sa nachádza na ceste z Radošiny do Piešťan. Je to od Nitry cca 32 km. A potom mám informáciu ešte o Panskej záhrade v Hlohovci, to je mestský park,“ informoval nás botanik Jaroslav Košťál.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný. Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak.

Chynoriansky luh
2
Galéria
Zdroj: Jaroslav Košťál
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM