Rôzne

Zdieľané bicykle v Nitre ukončili sezónu: Zaznamenali 8500 prenajatí

Zdieľané bicykle v Nitre ukončili v piatok svoju prvú sezónu v Nitre. V prevádzke boli od 28. júla tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Zdieľané bicykle v Nitre ukončili sezónu: Zaznamenali 8500 prenajatí
Zdroj: TASR

Do dnešného dňa sa zaregistrovalo takmer 5000 užívateľov a v priebehu prvých štyroch mesiacov prevádzky zaznamenal prevádzkovateľ služby, spoločnosť Arriva, viac ako 8500 prenájmov bicyklov. Po zimnej prestávke budú zdieľané bicykle opäť k dispozícii od 1. marca budúceho roka. „O úspešný projekt majú záujem aj ďalšie mestá na Slovensku. Pripravujeme preto riešenie aj pre menšie mestá,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Arriva na Slovensku László Ivan.

Projekt zdieľaných bicyklov ako doplnku mestskej hromadnej dopravy v Nitre mal na Slovensku premiéru. Celkové náklady na zavedenie služby predstavovali 200.000 eur, dopravca ich financoval z vlastných zdrojov. Mesto Nitra poskytlo na sprevádzkovanie služby časť pozemkov a zabezpečilo spevnenie plôch, na ktorých je sedem stanovíšť umiestnených. „Veríme, že v budúcom roku budú Nitru nasledovať ďalšie mestá. Nielen obyvatelia veľkých miest, akými sú Bratislava či Košice, ale aj menších miest veľkosti Piešťan či Levíc, by si službu zdieľaných bicyklov zaslúžili,“ povedal Ivan. Rozdiel oproti Nitre bude nielen v nižších nákladoch vďaka menšiemu počtu bicyklov a stanovíšť, ale aj v menej robustnom riešení bicyklov.

V Nitre sú stanovištia umiestnené v strategických uzloch. Bicykle tak zvyšujú dostupnosť jednotlivých kľúčových bodov v meste pre obyvateľov i návštevníkov Nitry. „Najvyšší záujem o službu sme zaznamenali v auguste, kedy sa do systému zaregistrovalo 2700 nových užívateľov a bicykle si požičali denne priemerne 155-krát,“ povedal Ivan. Obyvatelia a návštevníci Nitry si najčastejšie požičiavali bicykle na stanovišti Mestský park a Trieda A. Hlinku – Centro Nitra. Polovica užívateľov sa zaregistrovala cez aplikáciu arriva bike dostupnej na Google Play, tretina prostredníctvom App Store, zvyšní užívatelia využili na svoju registráciu webovú stránku arriva.bike a cyklopočítač na bicykli.

Počas zimných mesiacov bude vykonaná údržba všetkých bicyklov. Servis bude zahŕňať opravy a čistenie bicyklov, centrovanie kolies, dolaďovanie zadnej prehadzovačky, nastavenie prednej a zadnej brzdy, premazanie spojov či dobíjanie batérií. V budúcoročnej sezóne nevylučuje Arriva rozšírenie stanovíšť. „Evidujeme požiadavky na rozšírenie počtu stanovíšť. Najčastejšie sa spomínajú ako ďalšie možné lokality sídlisko Klokočina a Zobor. Ďalšie rozšírenie služby v budúcom roku je možné, o požiadavkách však musíme rokovať s predstaviteľmi mesta Nitra,“ skonštatoval Ivan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM