Lucia Lauková Správy

Zaujímavý projekt ochranárov: Deti zo základnej školy v Nitre budú pomáhať dravcom

Do projektu, s ktorým prišlo občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku sa zapojila aj jedna z nitrianskych základných škôl. Prostredníctvom neho sa môžu deti veľa naučiť a aj pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý projekt ochranárov: Deti zo základnej školy v Nitre budú pomáhať dravcom
Zdroj: TASR

Občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku pripravuje v spolupráci s dvomi základnými školami a Biosadom v Kolíňanoch inštaláciu búdok pre dravé vtáky. Ich osadenie je súčasťou projektu, ktorý pripravil ochranár a filmár Stanislav Kováč. Jeho hlavným cieľom je podpora hniezdenia dravcov v prostredí, ktoré je ovplyvnené človekom.

V škôlke zahniezdili sovy

Súčasťou projektu sú prednášky na Základnej škole s materskou školou v Červenom Hrádku a na Základnej škole Na Hôrke v Nitre spojené s inštaláciou búdok na oboch školách i v Biosade. „So školou v Červenom hrádku bola nadviazaná spolupráca už minulý rok, kedy v areáli školy zahniezdili sovy, myšiarky ušaté. Mláďatká vypadli z hniezda a boli ohrozené. Stanislav Kováč prišiel, umiestnil na strom stabilné hniezdo a mláďatká doňho vložil. O chvíľu sa vrátili aj rodičia a mohli sa o mladé sovy starať. Všetky mláďatká úspešne vyleteli. Takouto názornou ekovýchovou sa deti dozvedeli veľa o tom, aké operence môžu hniezdiť v ich blízkosti,“ uviedla PR manažérka združenia Ochrana dravcov na Slovensku Martina Brinzíková Badidová.

Cieľom je prehĺbenie vedomostí

Ako doplnila, s inštaláciou búdok v školských areáloch sa začne už v stredu 20. apríla.„Cieľom tejto aktivity spojenej s prednáškami je snaha o prehĺbenie vedomostí detí. Dozvedia sa, že aj v blízkosti ľudí môžu hniezdiť prekrásne operence. V Biosade v Kolíňanoch budú búdky inštalované zasa preto, lebo toto územie je oázou druhovej rozmanitosti v poľnohospodárskom prostredí, je tu množstvo stromov, vodné plochy a vtáctvo tu nachádza dostatok úkrytov aj potravy,“ dodala Brinzíková Badidová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM