Lucia Lauková Správy

Zaujímavý projekt na zlepšenie životného prostredia: Súčasťou bude aj náš kraj

Nitriansky samosprávny kraj sa zapojí do medzinárodného projektu. Zameriava sa na skvalitnenie životného prostredia a ochranu prírodného a kultúrneho dedičstva.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý projekt na zlepšenie životného prostredia: Súčasťou bude aj náš kraj
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) sa zapojí do spoločného medzinárodného projektu zameraného na skvalitnenie životného prostredia a ochranu prírodného a kultúrneho dedičstva v slovensko-maďarskom pohraničí. Dvojročný projekt s rozpočtom 60 000 eur bude hradený z európskych fondov. Jeho hlavným cieľom je zvyšovanie kvality prostredia v obciach a mestách pomocou rozvoja zelených plôch.

Súbor štúdií

„Projekt sa zaoberá aj historickými krajinnými štruktúrami a je zameraný tiež na vytvorenie databázy parkov a na systém hodnotenia dosahov týchto objektov na kvalitu sídelného prostredia. Súčasťou projektu má byť aj sústava pilotných krajinno-urbanistických štúdií realizovaných partnermi zo Slovenska a Maďarska,“ informoval Úrad NSK.

Výstupom aj publikácia

Podľa riaditeľa úradu Dušana Guťana by sa vďaka projektu malo v kraji skvalitniť územné plánovanie, podporiť regionálny a lokálny rozvoj a pomôcť pri záchrane a ochrane prírodného a kultúrneho dedičstva. „Naším úmyslom je zamerať sa v rámci slovenskej časti pilotnej štúdie hlavne na NSK a jeho väzby na územie župy Komárom – Estergom v Maďarskej republike. Z pohľadu kraja pôjde o zhodnotenie a využitie potenciálu, ktorý majú historické krajinné štruktúry a zeleň. Okrem toho sa chceme zamerať aj na využitie výsledkov projektu v územnom rozvoji a na medziregionálnu výmenu skúseností o strategickom plánovaní. Výstupom by mala byť aj publikácia o parkoch na území, ktoré projekt rieši,“ doplnil Guťan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM