Lucia Lauková Rôzne

Zaujímavosti z nitrianskych jazykoviek: Prím hrá angličtina, záujemcovia však hľadali aj čínštinu a arabčinu

Koľko jazykov vieš toľko krát si človekom, alebo sa už zabudlo na túto múdrosť? Zisťovali sme o aké jazyky je v Nitre najväčší záujem.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z nitrianskych jazykoviek: Prím hrá angličtina, záujemcovia však hľadali aj čínštinu a arabčinu
Foto: Adriana Blahová

Nový rok veľa z nás štartuje novými predsavzatiami. Možno jedným z nich bola aj túžba naučiť sa cudzí jazyk. Nároky sú vysoké a zahraniční investori sú súčasťou trhu. Bez znalosti cudzieho jazyka je to v dnešnej dobe ťažšie.

Preto aj možnosť zamestnať sa vo firme, v ktorej budete na dennodennej báze komunikovať v cudzom jazyku býva motiváciou začať sa učiť. Ako dlho to odhodlancom v Nitre vydrží sme sa spýtali vo vybraných nitrianskych jazykových školách.

Na otázku o aký jazyk je v Nitre najväčší záujem sa jazykovky jednohlasne zhodli na Angličtine. „Celkovo a dlhodobo je dopyt po anglickom jazyku a veľký záujem je aj o španielsky jazyk, posledné roky stúpa záujem aj o nemecký jazyk,“ informovala nás Henrieta Kelemenová.

Dopyt aj po ojedinelých jazykoch

Už dávno však nie je zaujímavým jazykom len angličtina a nemčina. „Občas sa na nás ľudia obrátia s požiadavkou na štúdium ojedinelého jazyka ako je napríklad holandčina, arabčina a čínština,“ uvidela Kelemenová. Celkovo to vyzerá, že Nitrania majú chuť sa učiť nové jazyky. „Za posledné roky je záujem o štúdium cudzích jazykov v stúpajúcej tendencii, aj čo sa týka kurzov pre dospelých, pre deti a záujem je aj zo strany firiem o firemnú výučbu,“ dodala Henrieta Kelemenová.

Rýchlo to vzdávame

Niektorým učaruje cudzina natoľko, že keď sa z nej vrátia sú plní elánu a vrhnú sa do štúdia cudzieho jazyka. Riaditeľka súkromnej jazykovej školy Hana Molnárová sa často stretáva aj so študentmi ktorým to až tak dlho, ako by sami chceli, nevydrží. „Napríklad záujem o taliančinu sa prejaví najmä po vrátení sa z dovoleniek,“ informovala Molnárová. Stúpa záujem aj o štúdium francúzštiny. „Požiadavka, prišla aj na čínštinu alebo japončinu. Tú sme aj vyučovali ale záujemcovia vydržali iba 3 mesiace. Je to aj finančne náročnejšie,“ povedala riaditeľka Molnárová.

Záujem je aj o slovenčinu

Do jazykových škôl v Nitre sa chodia učiť náš materinský jazyk cudzinci. „Ponúkame aj individuálne lekcie slovenčiny pre cudzincov. To sú väčšinou manažéri rôznych zahraničných firiem pôsobiacich na Slovensku. Nie je ich veľa. Chodia po dvoch – po troch. Máme však aj cudzincov, ktorým sa podarilo u nás zložiť zo slovenčiny skúšky a získať certifikát,“ dodala riaditeľka jazykovej školy, Hana Molnárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM