Lucia Lauková Rôzne Kultúra

Zaujímavosti z mesta pod Zoborom: Nitra rodiskom kráľov a kniežat

Nitra bola sídlom kniežat a rodiskom kráľov. Vedeli ste, že pod Zoborom sa narodili minimálne štyria uhorskí vladári?

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z mesta pod Zoborom: Nitra rodiskom kráľov a kniežat
Zdroj: Dnes24.sk

Prvým historicky známym vládcom Nitrianska a nitrianskym kniežaťom bol do roku 833 Pribina. Zároveň bol aj posledným vládcom slobodného Nitrianska. Ako uvádza portál regionnitra.sk, význam Nitry ako hlavného centra celého Slovenska zostal zachovaný až do roku 1108, kedy bol Álmoš, posledné nitrianske knieža, oslepený a Nitrianske kniežatstvo sa ako samostatne spravované územie zrušilo.

„Za toto, takmer 300-ročné obdobie sa v Nitre vystriedalo 23 kniežat. Najprv Nitrianske kniežatstvo patrilo do Veľkomoravskej ríše, potom do vznikajúceho Uhorského štátu a dokonca bolo Nitrianske kniežatstvo aj pod vplyvom Poľského kráľovstva,“ píše portál regionnitra.sk

Knieža Vazul

Výraznou postavou bolo nitrianske údelné knieža Vazul, známy aj pod menom Vazil. „Aby si nemohol nárokovať na uhorský trón, dal ho prvý uhorský kráľ Štefan I. oslepiť a do uší mu naliať horúce olovo. Toto všetko sa stalo na Nitrianskom hrade, kde udalosť pripomína tzv. Vazilova veža,“ uvádza regionnitra.sk. Vazul sa o trón už síce uchádzať nemohol, no bol to práve on, ktorý založil celú ďalšiu vládnucu vetvu Arpádovcov. Kráľmi sa stali hneď jeho synovia Ondrej I. a po ňom Belo I. Práve za Belovho pôsobenia malo Nitriansko k dispozícii vlastné vojsko a začali sa raziť aj vlastné mince.

Uhorskí králi z Nitry

Vazulov syn Ondrej I. panoval Uhorsku od roku 1046 do roku 1060. Pochovaný je v Kláštore sv. Aniána v Tihanyi na brehu jazera Balaton v Maďarsku. Po jeho smrti nastúpil na trón jeho brat, Belo I. Ako uvádza stránka regionnitra.sk pre historický význam Nitry je tiež iste zaujímavé, že v Nitre sa narodili štyria budúci uhorskí králi, okrem súrodencov Ondreja I. a Bela I. aj Koloman a Belo II. Podľa stránky regionnitra.sk je možné, že v Nitre sa narodil aj syn Bela I., nitrianske knieža a neskorší uhorský kráľ Gejza I..

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM