Rastislav Búgel Samospráva

Zaujímavá novinka: V zariadení pre seniorov Zobor už funguje vodoliečba

Zariadenie pre seniorov Zobor v Nitre začalo poskytovať svojim klientom služby v komplexe pre vodoliečbu. Jeho súčasťou sú tri masážne vane a dve vane na prekrvenie cievneho systému dolných končatín. Komplex je súčasťou zariadenia už od jeho otvorenia v júni 2011. Doteraz sa však nevyužíval.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá novinka: V zariadení pre seniorov Zobor už funguje vodoliečba
Foto: Rastislav Búgel

„Je to služba veľmi čerstvá. Zatiaľ sme dali do harmonogramu dva dni v týždni a momentálne máme stav naplnený. Uvidíme, aký bude záujem, keď sa to rozbehne a či bude treba pridať nejaké hodiny. Zatiaľ je to služba nová a vykrývame ju v rámci dvoch dní v týždni,“ informovala riaditeľka Správy zariadení sociálnych služieb v Nitre Viera Škablová.

Plánovali s tým

Vodoliečba je určená len pre klientov Zariadenia pre seniorov Zobor. Najnižší poplatok je niekoľko desiatok centov, najvyšší 1,60 eura. „Tento typ služby nám zastrešujú dvaja fyzioterapeuti. Sú to kmeňoví zamestnanci, ktorí sú plánovaní už v našej organizačnej štruktúre. Čiže, plánovalo sa s týmto perspektívne. Doteraz služba nebola poskytovaná, pretože v prvom období sme, takpovediac, stavali firmu na nohy a prijímali klientov,“ vysvetlila Škablová.

Záujem o opatrovanie

Zriaďovateľom Zariadenie pre seniorov Zobor je mesto Nitra. Jeho kapacita je 109 lôžok v domove dôchodcov a 50 v zariadení opatrovateľskej služby. Podľa Škablovej je momentálne najväčší záujem o opatrovanie imobilných klientov a klientov, u ktorých sa vážne zhoršil zdravotný stav.

Neefektívne vynaložené peniaze

Mesto tu nedávno vykonalo kontrolu, pri ktorej sa okrem iného zistilo, že pri výstavbe sa neefektívne vynaložili peniaze na zariadenia a časti objektov, ktoré sa nevyužívajú. Súčasťou zariadenia pre seniorov je napríklad nový bazén aj s technologickým zázemím za vyše 34 000 eur a od začiatku prevádzkovania objektu nebol využitý ani raz. Podľa kontrolórov sa zbytočne nakúpili zdravotnícke a rehabilitačné prístroje a zariadenia za 129 431,29 eura. Mnohé z nich sa nemohli využívať, pretože ich môže obsluhovať iba odborne vyškolený zdravotnícky personál. Nevybalené zostali aj rôzne zariadenia v hodnote viac ako 20.000 eur, ktoré boli dodané pre bufet a cukráreň. Osem

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM