Rastislav Búgel Samospráva

Základné školy prejdú rekonštrukciou: Mesto si na to zoberie úver

Nitrianska radnica si plánuje vziať úver na rekonštrukciu viacerých mestských budov. Opraviť a zatepliť sa majú Základné školy (ZŠ) Škultétyho, Kniežaťa Pribinu, Kráľa Svätopluka a Tulipánová.

Ilustračný obrázok k článku Základné školy prejdú rekonštrukciou: Mesto si na to zoberie úver
Foto: Rastislav Búgel

Financie z úveru by sa mali využiť aj na rekonštrukciu budov Domova opatrovateľskej služby Janka Kráľa, bytového domu Olympia a objektu kina Palace.

Ako informoval magistrát, celková výška úveru bude tri milióny eur. Pôžičku chce mesto získať z programu Energetickej efektívnosti v municipálnych budovách. Ide o úverovú linku Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Z týchto zdrojov je možné financovať projekty, ktoré pomáhajú znižovať energetickú náročnosť budov, pričom podiel usporenej energie musí byť vyšší ako 30 percent.

Prijatie úveru musia ešte schváliť mestskí poslanci na februárovom rokovaní zastupiteľstva. K jednotlivým investičným akciám bude potom potrebné spracovať projektovú dokumentáciu, rozpočet stavby a energetické audity. V prípade, že sa mestu úver podarí získať, peniaze môže pri rekonštrukcii budov použiť na výmenu a zateplenie okien, striech, podláh a stien. K odporúčaným opatreniam patrí aj výmena bojlerov, chladiacich zariadení či inštalácia nových radiátorov, meracích a regulačných prístrojov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM