Peter Handzuš Rôzne

Zajtra sa začínajú písomné maturity

Externým testom a slohovou prácou zo slovenského jazyka a literatúry, resp. slovenského jazyka a slovenskej literatúry sa v utorok 15. marca 2011 začne týždeň písomných maturít.

V tomto školskom roku sa na skúšku dospelosti prihlásilo celkovo 60 667 žiakov, ktorí budú písať maturitné testy na 764 stredných školách s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským. Testy absolvuje aj 991 žiakov so zdravotným znevýhodnením.

V stredu 16. marca 2010 budú maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného cudzieho jazyka. Vo štvrtok 17. marca 2011 čaká na nich externý test z matematiky a celý týždeň uzavrie v piatok 18. marca 2011 externé testovanie a slohová práca z vyučovacieho jazyka (maďarského a ukrajinského) pre žiakov škôl národnostných menšín.

Témy písomnej formy internej časti maturitnej skúšky z vyučovacích jazykov budú vyžrebované a vyhlásené prostredníctvom živého vysielania v Slovenskom rozhlase –Rádio Slovensko a následne zverejnené na internetových stránkach krajských školských úradov, školských výpočtových stredísk, www.minedu.sk, www.nucem.sk, www.iedu.sk. Témy slohových prác z cudzích jazykov budú vyžrebované a zverejnené len prostredníctvom internetových stránok.

Najvyšší počet maturantov – 58 189, bude maturovať zo slovenského jazyka a literatúry. Slovenský jazyk a slovenská literatúra čaká 2 478 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským, ktorí takisto budú maturovať z predmetu maďarský jazyk a literatúra. Iba 19 maturantov bude písať test a slohovú prácu z ukrajinského jazyka a literatúry. Matematiku ako voliteľný predmet si na maturitnú skúšku vybralo 9 736 žiakov.

Z cudzích jazykov si najviac študentov zvolilo maturitnú skúšku z anglického jazyka, ide o 42 365 matu­rantov. V poradí záujmu nasleduje za angličtinou nemecký jazyk, ktorý si vybralo spolu 15 100 žiakov. Najmenej maturantov sa opäť prihlásilo na taliansky jazyk – 18.

Aj v tomto školskom roku budú žiaci z vybraných škôl maturovať elektronickou formou. Do projektu Maturita on-line sa zapojí celkovo 240 žiakov z 12 stredných škôl. Žiaci budú maturovať on-line zo slovenského jazyka a literatúry, anglického jazyka a matematiky. Viac informácií o projekte je zverejnených na stránke www.maturita-online.sk.

Všetky informácie o príprave a priebehu MATURITY 2011 sú dostupné na stránke Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania http://www.nucem.sk/sk/maturita.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM