Monika Obrtalová Rôzne

Začína sezóna kliešťov, nepodceňujte ich!

Hovoriť v tomto období o kliešťoch je nanajvýš aktuálne. Ich jarná aktivita totiž začína koncom marca a vrcholí v apríli a máji. Inak tomu nebude ani v prírode v okolí Zvolena, takže by ste si mali dávať veľký pozor, akých hostí si domov prinesiete z

Pre kliešťa sú domovom hlavne trávnaté porasty. Pri chôdzi či ležaní vo vysokej tráve dokáže využiť nestráženú chvíľu a prelezie na človeka, pričom sa usadí na ľudskom tele na miestach, kde je najjemnejšia koža. Keď také miesto nájde, zakliešti sa, pričom spôsobí drobné poranenie. „V prvom momente človek necíti nič, pretože kliešť miesto vpichu znecitlivie obsahom štiav, ktoré vylúči. Prisatie si ani neuvedomíme, až kým si náhodne nevšimneme, že ho máme," stručne popisuje proces prisatia kliešťavedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici MUDr. Mária Avdičová.

Čo je však omnoho závažnejšie, časť populácie kliešťov, ktorá žije v prírode aj na Slovensku je infikovaná niektorými mikroorganizmami ktoré sa prenášajú na človeka. Dominuje hlavne kliešťová encefalitída, častá je aj lymská borelióza. Okrem týchto dvoch chorôb prenáša kliešť aj Q horúčku, alebo tularémiu, tá sa však na Slovensku vyskytuje zriedkavo. Z týchto chorôb máme k dispozícii len očkovaciu látku proti kliešťovej encefalitíde, ktorá sa okrem osôb pracujúcich v prírode čoraz viac využíva aj pri očkovaní detí. „Na lymskú boreliózu sa zatiaľ nepodarilo vedcom vyvinúť účinnú očkovaciu látku. V európskych podmienkach je mikroorganizmus, ktorý spôsobuje toto ochorenie , totiž veľmi variabilný. Jediná ochrana je prevencia – chodiť do prírody oblečený, spodnú časť nohavíc stiahnuť, po návrate domov si dôkladne prezrieť telo, hlavne tie miesta, kde je koža tenká,“ zdôrazňuje MUDr. Avdičová. Lymská borelióza je pomerne vážne ochorenie, ktorého výskyt na Slovensku stúpa.

Kliešť sa dá z tela odstrániť pomerne jednoduchým spôsobom, len k tomu treba pristupovať s chladnou hlavou a nerobiť prudké, trhavé pohyby. Najoptimálnejšie je pinzetou uchopiť jeho ploské telo čo najbližšie pri koži a kývavým spôsobom ho pomaly uvoľňovať. Potom je potrebné miesto vydezinfikovať, pričom najúčinnejší je jódový dezinfekčný prípravok. Tieto prípravky ničia vírusy a baktérie, ktorými môže byť kliešť nainfikovaný.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica Foto: forestportal.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM