Lucia Lauková Šport Hokej

Začína hokejové štvrťfinále: Nitra chce proti Zámkom potvrdiť úlohu favorita

Hokejisti HK Nitra vedia, že séria proti Novým Zámkom nebude jednoduchá. Prehra v záverečnom kole základnej časti podľa kapitána Nitry nezohráva dôležitú úlohu.

Ilustračný obrázok k článku Začína hokejové štvrťfinále: Nitra chce proti Zámkom potvrdiť úlohu favorita
Foto: Rastislav Búgel

Víťaz základnej časti hokejovej Tipsport Ligy sezóny 2017/2018 chce vo štvrťfinále Kaufland play off proti Novým Zámkom potvrdiť svoje postavenie po prvej časti sezóny. Proti húževnatému súperovi to však HK Nitra nebude mať jednoduché a tréner Antonín Stavjaňa dobre vie, na čo si jeho zverenci musia dať pozor.

Víťaz základnej časti

Hokejisti spod Zobora vyhrali základnú časť po druhý raz vo svojej histórii, ale pred štartom vyraďovačky to pre ich súperov neznamená, že sa majú vzdať už vopred. „To, že sme skončili na prvom mieste je malý zázrak, pokiaľ si pamätám, na Trenčín sme istý čas strácali už 20 bodov. Takže je to určite úspech. So Zámkami sme mali túto sezónu vyrovnané zápasy, vieme, že to nebudeme mať jednoduché. To ukázal ak predošlý zápas. Ale začíname doma a musíme to využiť,“ povedal kapitán mužstva Branislav Mezei.

Na ceste za treťou sériovou účasťou vo finále v najvyššej slovenskej súťaži sa hokejistom HK Nitra štvrtý rok po sebe opakuje situácia, kedy sa stretnú s mužstvom, s ktorým uzatvárali účinkovanie v základnej časti. „Je to zhoda náhod, ale o to bolo posledné kolo ZČ zaujímavejšie. Popravde sme si viac želali Liptovský Mikuláš,“ prezradil Mezei.

Vyrovnaná bilancia

So svojim súperom majú „corgoni“ v aktuálnom ročníku vyrovnanú bilanciu, v šiestich stretnutiach zvíťazili obaja trikrát, no podľa ambícií a tabuľkového postavenia sú favoritom série. „Vyhrali sme základnú časť, takže sme favorit. Ale je to na druhej strane regionálne derby, bude to vyhecované. Vieme, na čo si treba dať pozor. Pre nás aj pre súpera je dobré, že sa veľa nenacestuje,“ povedal tréner Nitry Antonín Stavjaňa.

Prehra v záverečnom kole základnej časti (2:3) podľa nitrianskeho kapitána nezohráva dôležitú úlohu: „Môžeme si však z neho zobrať nejaké informácie o súperovi. Ako hrajú presilovky, ako hrajú oslabenia, ako vychádzajú z pásma. Aj po tejto stránke sa musíme nachystať, lebo Zámky s nami vedia vyhrať.“

Nemôžu nič podceniť

Špecifická bude séria pre Mateja Pauloviča. Dvadsaťtriročný útočník pôsobil v Nových Zámkoch vo vlaňajšej sezóne, kedy s tímom v premiérovej sezóne postúpil play off. „Nemôžem toto mužstvo porovnávať, pretože sa v ňom vymenilo množstvo hráčov aj s trénermi. Ale my musíme hrať to, čo nás zdobilo celú sezónu. Blokovať strely, hrať zodpovedne dozadu a dávať góly. Zámky sa pod novým trénerom zlepšili, bolo to vidieť. Ale my sa na to nemôžeme pozerať, musíme sa sústrediť sami na seba. Séria to bude určite zaujímavá, nemôžeme nič podceniť,“ povedal Paulovič.

Sériu budú rozhodovať maličkosti, jazýčkom na váhach bude aj disciplína. Nitra má v aktuálnej sezóne lepšie presilovky aj oslabenia. Jej hráči však sedeli na trestnej lavici 252-krát, zatiaľ čo Zámčania 229-krát. „Vieme, že presilovky v zápasoch play off rozhodujú. Ale štatistiky zo základnej časti sú minulosťou, teraz začína nová súťaž,“ uzavrel Stavjaňa.

Foto: ilustračné

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM