Rastislav Búgel Krimi

Začala sa sezóna záhradných prác: Pozor na vypaľovanie tráv, hrozí vám pokuta!

Počas posledných dní si aj pod Zoborom užívame príjemné slnečné počasie. Tento čas láka množstvo ľudí do záhrad, kde začínajú s jarnou údržbou.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa sezóna záhradných prác: Pozor na vypaľovanie tráv, hrozí vám pokuta!
Foto: Rastislav Búgel

Slnečné lúče pomaly prebúdzajú prírodu a preto aj množstvo ľudí smeruje do svojich záhrad, kde začínajú s jarnou starostlivosťou o zeleň a dreviny. Stromčeky máme ostrihané, trávu pokosenú. Čo s nahromadeným rastlinným odpadom?

„Vypaľovanie trávy je nielen protizákonné ale aj nebezpečné a nie sú zriedkavé prípady, že ľudia naň doplatia životom,“ informuje radnica na svojom webe.

Aký je vlastne rozdiel medzi spaľovaním tráv a ich vypaľovaním? Ako vypaľovanie je vnímané plošné spaľovanie tráv a porastov. Zapálenie nahromadeného odpadu je označované ako spaľovanie. „Nemali by ste v žiadnom prípade spaľovať trávu pri vetre, kde hrozí rýchle rozšírenie ohňa a nemali by ste spaľovať ani v blízkosti ľahko horľavých materiálov suchej trávy, sena, slamy a v žiadnom prípade nespaľovať v blízkosti lesa, kde by v prípade rozšírenia požiaru hrozila obrovská a nenahraditeľná škoda na životnom prostredí,“ informuje mesto Nitra na svojej webovej stránke.

Namieste je aj otázka možných sankcií, ktoré nás pri takomto konaní môžu postihnúť. Neoznámenie vzniku požiaru môže viesť k pokute vo výške 99 eur, neposkytnutie pomoci pri zdolávaní požiaru môže byť sankcionované do výšky 165 eur a samotné spôsobenie vzniku požiaru alebo nedodržanie príkazov na zabránenie vzniku požiaru vás môže stáť až 331 eur.

Pokiaľ už k požiaru došlo, treba ho bezodkladne nahlásiť na telefónnych číslach 112 alebo 150. Základné informácie, ktoré treba pri nahlasovaní uviesť zverejnila nitrianska radnica na svojom webe v tomto znení:

  • kde horí (presnú adresu a tel. číslo), čo horí, kto volá
  • ďalej je potrebné uviesť podrobnejšie informácie o požiari, vyčkať na spätný telefonát ohlasovne požiarov a riadiť sa jej pokynmi.
  • ak je to možné, uhasiť požiar dostupnými hasiacimi prostriedkami (voda, piesok, vlhké prikrývky, lopaty, ručné hasiace prístroje a pod.), alebo vykonať nevyhnutné opatrenia na zamedzenie jeho šírenia.
  • vykonať nevyhnutné opatrenia na záchranu ohrozených osôb, evakuovať najmä deti a chorých ľudí.
  • poskytnúť na výzvu veliteľa zásahu osobnú a vecnú pomoc jednotke požiarnej ochrany – napríklad dopravné prostriedky, zdroje vody, spojovacie zariadenia a iné veci potrebné na zdolanie požiaru

Čítajte tiež:

V Nitre vlani vznikla viac ako stovka požiarov: Čo bolo hlavnou príčinou?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM