Lucia Lauková Správy

Za kominára vás vyučí jediná škola na Slovensku: SOŠ v Nitre už má prvých žiakov nového odboru

Po viac ako pätnástich rokoch sa stredoškoláci na Slovensku môžu znova pripravovať na prácu kominárov. Vyštudovať tento odbor môžu práve v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Za kominára vás vyučí jediná škola na Slovensku: SOŠ v Nitre už má prvých žiakov nového odboru
Zdroj: TASR

Ako jediná u nás ponúka tento študijný odbor Stredná odborná škola (SOŠ) na Nábreží mládeže v Nitre. V novootvorenom prvom ročníku je momentálne 11 žiakov. Riaditeľka školy Ľubica Hlaváčová však verí, že počet študentov sa postupne rozšíri. „Musíme tento odbor dostatočne propagovať, pretože keď o kominárstve rozprávame deviatakom v základných školách, často to vyvolá úsmev. Keď ale zistia, o čom to štúdium je, často si to rozmyslia a máme aj takých, ktorí si za svojím cieľom idú vytrvalo a dennodenne dochádzajú aj zo vzdialenejších miest a obcí,“ povedala Hlaváčová.

Nebudú mať problém

Doteraz sa budúci kominári vzdelávali hlavne v rôznych kurzoch, riadne vzdelávanie v strednej škole sa tak začalo až od tohto školského roku. Budúci absolventi nebudú mať podľa Hlaváčovej problém s umiestnením na trhu práce. Jej slová potvrdil aj cechmajster Trnavského kraja Komory kominárov Slovenska Miroslav Ledecký. „Sú oblasti, kde je kominárov dosť, ale je veľa regiónov, kde naozaj chýbajú. Potom máme veľký problém s tým, že kominárske práce vykonávajú nekvalifikovaní ľudia. Tí o bezpečnostných normách a ďalších náležitostiach kominárskej roboty nevedia nič. A, samozrejme, že aj doklad, ktorý potom po kontrole komína vydajú, neplatí,“ skonštatoval Ledecký.

Popularizovať tradičné remeslá

Nový učebný odbor si bol dnes v nitrianskej SOŠ pozrieť aj minister školstva Peter Plavčan, ktorý ocenil zameranie školy na stavebné a tradičné remeslá. „Páči sa mi, že je škola zameraná na stavebníctvo a nie je rozptyľovaná do rôznych smerov. Je dobré, že sú tu tradičné remeslá. Tie musíme popularizovať a pozdvihnúť, aby murár či kominár mali svoje postavenie v spoločnosti, aby bolo jasné, že je to odborník, ktorý vykonáva svoje remeslo dobre a aby bol vážený,“ povedal Plavčan. Súhlasí s ním aj riaditeľka školy, podľa ktorej by záujem o štúdium remesiel mohlo pozdvihnúť práve spoločenské uznanie remeselníkov. „Ide o to, aby výučný list, ktorý v strednej škole získajú, mal svoju patričnú váhu. Aby vykonávanie remesiel bolo viazané na tento výučný list, aby tie práce vykonávali iba kvalifikovaní pracovníci, ktorí sú naozaj vyučení v príslušnom odbore,“ dodala Hlaváčová.

Reforma vzdelávania

S popularizáciou stredných odborných škôl chce pomôcť aj ministerstvo v rámci reformy vzdelávania. „Budeme pripravovať aj právne predpisy, aby sa táto situácia zmenila. Vidíme, že rodičia sa snažia svoje deti umiestniť väčšinou niekde v kanceláriách, aby mali teplé miesto. Ale remeslá sú naozaj potrebné a to nielen dnes, ale aj v budúcnosti. To znamená, že aj rodičia možno niekedy musia mať nižšie ambície alebo podporovať svoje deti v tom, aby chodili do týchto škôl a aby získali remeslo, ktoré budú mať v rukách,“ uviedol Plavčan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM