Tímea Kamenická Rôzne

Z Pešej zóny bol odstránený meč: Kam zmizla významná pamiatka?

Ak ste v poslednom čase prechádzali cez pešiu zónu, určite ste si všimli, že na nej čosi chýba. Zisťovali sme, kam sa podel Pribinov meč a čo s ním bude ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Z Pešej zóny bol odstránený meč: Kam zmizla významná pamiatka?
Foto: Tímea Kamenická

Určite si spomínate na augustovú nehodu, pri ktorej vláčik narazil do meča pred Ponitrianskym múzeom. Ten bol ohnutý, no dočasne narovnaný. Nedávno ho však odstránili úplne, a tak sme začali pátrať, kde je a čo sa s ním deje.

Návrat na svoje miesto

“Nakoľko rozsah poškodenia objektu meča po náraze vláčika bol rozsiahly, akademický maliar Marián Žilík, ktorý je autorom diela, dodal rozpis a rozpočet prác (3000 eur) pri oprave poškodenej plastiky bronzového meča. Autor diela tiež zabezpečí autorský dozor pri opravných prácach a osadenie objektu do pôvodného stavu”, informoval Andrej Jančovič z Mestského úradu (MsÚ) v Nitre. Na pešiu zónu by sa mal meč údajne vrátiť do konca októbra.

Informácie dopĺňa Alena Pivarčiová z MsÚ: “Podľa posledných informácií je už meč opravený a mal by byť v blízkom čase osadený na pôvodné miesto.”

Meč ako symbol mieru

O tom, že bronzový meč je významnou pamiatkou niet pochýb. Ide totiž o zväčšenú kópiu historického meča, pochádzajúceho z 9. storočia, ktorý sa našiel spolu s ďalšími pamiatkami v kniežacom hrobe. Na rukoväti dominuje ornament v spojení s podlhovastými ľudskými maskami. Zabodnutý meč symbolizuje posolstvo mieru.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM