Lucia Lauková Samospráva

Z Nitry sa má stať moderné mesto: Projekt chce obyvateľom zvýšiť kvalitu života

Budúcnosť Nitry vidí vedenie mesta v inteligentných a moderných technológiách. Takéto sídlo by sa z mesta pod Zoborom malo stať vďaka projektu Smart City.

Ilustračný obrázok k článku Z Nitry sa má stať moderné mesto: Projekt chce obyvateľom zvýšiť kvalitu života
Zdroj: Dnes24.sk

Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života. Ako informovala radnica, koncept Smart City je založený na novom prístupe k spravovaniu a riadeniu mesta prostredníctvom investovania do ľudského kapitálu, do dopravy, informačnej a komunikačnej infraštruktúry, do zabezpečenia inteligentného energetického manažmentu a do moderných technológií a riešení.

Hlavné ciele projektu

K hlavným cieľom zámeru bude patriť budovanie inteligentnej a ekologickej dopravy, ktorá dokáže prilákať cestujúcich do autobusov, prípadne ich preorientovať na alternatívne druhy prepravy budovaním cyklotrás, požičovní bicyklov či zdieľaním osobných áut. Ako sa v projekte Smart City uvádza, súčasťou aktivít bude aj modernizácia verejného osvetlenia s riadením svietidiel a zavedenie inteligentného osvetlenia v mestských budovách. Zmodernizovať sa má aj spracovanie odpadu a hospodárenie s vodou a teplom. Zámer okrem toho počíta aj s elektronizáciou služieb mesta a budovaním energetickej efektívnosti a bezpečnosti.

Spolupráca v oblasti dopravy

Nitrianska radnica chce pri realizácii projektu Smart City spolupracovať aj s ďalšími subjektmi. Mestskí poslanci už na svojom decembrovom rokovaní odsúhlasili podpísanie memoranda o porozumení so Západoslovenskou energetikou. Vzájomná spolupráca sa má týkať predovšetkým oblasti verejnej dopravy a parkovacej politiky mesta, verejného osvetlenia, energetického zhodnotenia komunálneho odpadu a energetického manažmentu mesta. Magistrát chce okrem toho zapojiť do projektu aj dopravcu Arriva Nitra, a.s., a ďalšie súkromné firmy.

Financovaný z Európskej únie

Spolupracovať chce aj so Slovensko-americkým inovačným fondom, Elektrotechnickým, výskumným a projektovým ústavom Nová Dubnica, a.s., a s univerzitami a výskumnými ústavmi, ktoré pôsobia v Nitre a jej blízkom okolí. Projekt budovania inteligentného mesta bude financovaný z fondov Európskej únie, ale aj formou združených investícií s firmami v rámci verejnosúkromných partnerstiev.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM