Lucia Lauková Samospráva

Z Klokočiny na stanicu bicyklom: K navrhovanej trase plánujú vybudovať cyklodepo

Dobrá správa pre všetkých zástancov budovania cyklotrás. V našom meste by mala pribudnúť ďalšia. Tentokrát spojí Klokočinu so stanicou.

Ilustračný obrázok k článku Z Klokočiny na stanicu bicyklom: K navrhovanej trase plánujú vybudovať cyklodepo
Foto: Rastislav Búgel

Mesto Nitra zverejnilo na svojom webe oznámenie o zahájení územného konania o umiestnení stavby a využívaní územia s nariadením ústneho pojednávania a tvaromiestnej obhliadky. Návrh na vydanie územného rozhodnutia o umiestnení stavby a využívaní územia, sa týka cyklotrasy Klokočina – Borina – Hollého – AS Nitra.

Navrhovaná cyklotrasa

Trasa navrhovanej cyklotrasy začína na Dolnočermánskej ulici, pokračuje po Červeňovej ulici, ulici Jána Galbavého, pretína Inoveckú ulicu, prechádza cez mestský les Pod borinou, pokračuje cez Slnečnú ulicu ku kruhovému objazdu, odtiaľ po Železničiarskej ulici na Staničnú ulicu, kde sa napája na chodník pri autobusovej stanici, prechádza popri reštaurácii a končí pri navrhovanom cyklodepe.

Sadovnícke úpravy

Návrh zahŕňa niekoľko úprav. Nakoľko trasa prechádza Borinou nevyhnutnosťou budú sadovnícke úpravy. „Kvôli zlepšeniu priehľadnosti a vytvoreniu pocitu bezpečia, odkopávok a vyrovnávaniu terénu pri príprave trasy, bude súčasťou sadovníckych úprav aj asanácia drevín a rudeálneho porastu. Následne po realizácii stavebných častí bude plocha v línii cyklotrasy obojstranne upravená. Plochy budú vyrovnané, vyhrabané a po zavalcovaní bude prevedené zatrávnenie,“ uvádza sa vo verejnej vyhláške.

Cyklistický chodník

V úseku autobusovej stanice by mala vzniknúť cestička pre cyklistov a chodcov. „V miestach dopravných ostrovčekov sa vybúra jestvujúca betónová vozovka a navrhuje sa nová konštrukcia cyklistického chodníka. Od chodníka na Staničnej ulici po koniec cyklotrasy bude viesť cyklistický chodník pozdĺž budovy reštaurácie s odstupom 1m (tu bude chodník š=1m). Cyklotrasa bude mať v celej dĺžke šírku 3m. Povrch: asfaltový koberec mastixový červený,“píše sa v návrhu.

Pridajú verejné osvetlenie

Navrhovaná cyklotrasa taktiež rieši úpravu verejného osvetlenia, a to na uliciach Dolnočermánska, Inovecká, Železničiarska a Staničná. V neosvetlených úsekoch Borina a Slnečná ulica plánujú verejné osvetlenie doplniť. „Na Borine je navrhnutých 16 sodíkových 70W svietidiel na stožiaroch výšky 5m, osvetlenie Slnečnej ulice bude 3 sodíkovými 70W svietidlami na stožiaroch výšky 6m,“ stojí vo verejnej vyhláške. V návrhu je zahrnuté aj osvetlenie vytipovaných priechodov pre chodcov na uliciach Hanulova, Železničiarska a Staničná.

Na konci cyklodepo

Ako sa uvádza vo verejnej vyhláške na konci cyklotrasy sa navrhuje cyklodepo s kapacitou cca 20 bicyklov, pôdorysného rozmeru 8 × 4 m. „Bude súčasťou existujúceho objektu verejných WC. Cyklodepo je navrhnuté ako uzatvorený objekt s pripojením na inžinierske siete. Cyklodepo bude navrhnuté tak, aby sa v prípade potreby väčšej kapacity parkovania bicyklov mohlo postupne zväčšovať,“ píše sa vo verejnej vyhláške.

Môže vás zaujímať:

Začalo sa územné konanie: Navrhovaná cyklotrasa by mala prepojiť dve mestské centrá i okolité obce

Cyklotrasa na sídlisku Chrenová: Mesto pokračuje v jej príprave

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM