Lucia Lauková Kultúra

Výzva pre umelcov: Nitrianska galéria poskytne priestory pre váš projekt

Nitrianska galéria ponúka kurátorom a umelcom priestory na realizáciu projektov. Zverejnila otvorenú výzvu.

Ilustračný obrázok k článku Výzva pre umelcov: Nitrianska galéria poskytne priestory pre váš projekt
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianska galéria ponúka kurátorom a umelcom možnosť realizovať v budúcom roku svoje projekty v priestoroch galérie. Výzva sa vzťahuje aj na katedry alebo ateliéry vysokých výtvarných škôl a nemá tematické obmedzenie.

„Cieľom otvorenej výzvy Nitrianskej galérie je podpora a prezentácia súčasného slovenského a zahraničného umenia, a to nielen vizuálneho, ale aj s presahmi do iných foriem. Chceme poskytnúť priestor najmä začínajúcim kurátorom a podporiť ich originálne nápady na výstavy,“ informoval kurátor galérie Omar Mirza.

Projekty vyberie komisia

Svoje projekty môžu záujemcovia predkladať do 1. októbra tohto roka. Projekty vyberie komisia zložená z odborných pracovníkov galérie a prizvaných teoretikov umenia. Na termínoch realizácie projektov sa dohodne galéria s úspešnými uchádzačmi. „Uprednostníme kurátorské, tematické projekty pred monografickými výstavami jedného, prípadne viacerých autorov,“ skonštatoval Mirza.

Priestory galérie

Umelci sa môžu prezentovať v troch priestoroch galérie. Galéria mladých je atypický, „vertikálny“ výstavný priestor nachádzajúci sa v bývalom trojpodlažnom obslužnom schodisku a priľahlej miestnosti. Vystavovať v ňom môžu umelci vo veku do 35 rokov. Bunker je podzemný priestor, v minulosti slúžiaci ako kryt civilnej ochrany. Vhodný je najmä na netradičnejšie formy umeleckého prejavu, kratšie experimentálne projekty, site-specific inštalácie, alebo jednorazové performancie či audiovizuálne vystúpenia. Kvôli špecifickým klimatickým podmienkam je vystavenie diel citlivých na vlhkosť, ako sú grafika, maľba, fotografia na papieri, je len na vlastné riziko autora. Salón je komornejším priestorom na menšie samostatné a skupinové výstavy, vhodný pre maľbu, grafiku, fotografiu, dizajn. Tento priestor galéria ponúka aj na prezentácie katedier alebo ateliérov vysokých výtvarných škôl.

Podmienky výzvy

Výzva Nitrianskej galérie sa vzťahuje len na profesionálnych umelcov zo Slovenska i zo zahraničia. Výstava musí mať kurátora, projekt musí byť realizovateľný v rámci finančných a technických možností Nitrianskej galérie a nesmie ísť o reprízu už zrealizovaného výstavného projektu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM