Lucia Lauková Správy

Výstavba strategického parku si vyberie daň: Kvôli cestám pre Jaguar chcú odstrániť dreviny v hodnote viac ako milión eur

Spoločnosť, zabezpečujúca výstavbu strategického parku v Nitre podala žiadosť o výrub tisícov drevín. Ich hodnota dosiahla výšku viac ako milión eur.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba strategického parku si vyberie daň: Kvôli cestám pre Jaguar chcú odstrániť dreviny v hodnote viac ako milión eur
Zdroj: TASR

Úvar hlavného architekta (ÚHA) MsÚ v Nitre, oznámil na webe mesta začatie správneho konania vo veci výrubu drevín. Žiadosť na výrub drevín podala spoločnosť MH Invest, ktorá zabezpečuje vybudovanie strategického parku v Nitre. Pozemky, na ktorých sa bude realizovať výstavba významnej investície spadajú do katastrov obcí Mlynárce, Zobor, Lužianky, Zbehy a Čakajovce.

Stoja v ceste

Doslova v ceste stoja mnohé dreviny, staré niekoľko rokov, ktoré musia uvoľniť priechod významnej investícii. Dôvodom odstránenia drevín v hodnote 1 037 817,64 eur, je dopravná infraštruktúra, ktorá bude vybudovaná pre automobilku Jaguar Land Rover v Nitre. Útvar hlavného architekta zverejnil na webe mesta Nitra kompletnú tabuľku drevín, ktoré žiada MH Invest vyrúbať. Nachádzajú sa v katastroch Drážovce, Mlynárce a Zobor.

Musia vysadiť nové

Rozhodovať o výrube bude mesto Nitra. To schváli výrub až na základe všetkých splnených podmienok. Medzi nimi aj dôležitá požiadavka a to náhradná výsadba drevín. Nakoľko ide o výrub vo veľkom objeme musia nájsť vhodné a voľné lokality na potrebnú výsadbu nových drevín, ktorá by mala byť situovaná v katastroch, kde boli odstránené. Ako nás informovali na ÚHA v Nitre, o tomto kroku momentálne prebieha rokovanie. O novovysadené dreviny sa bude musieť vlastník starať po dobu troch rokov.

Množstvo drevín

Podľa inventarizačnej tabuľky o výrube by malo za obeť padnúť cca 8000 kusov drevín, medzi nimi ako stromy tak aj kry. V inventarizácii figuruje aj strom poriadnych rozmerov. Topoľ čierny v katastri Zobor s výškou 20 až 25 metrov dosiahol v odhadovanom veku 40 až 60 rokov obvod kmeňa 4,44 m a priemer kmeňa 1,41 m. Ako nás informovali na Útvare hlavného architekta v Nitre, výrub by mal prebiehať od 1. januára 2017 do 15. apríla 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM