Lucia Lauková Správy

Výstavba na Tabáni v Nitre: Investor požiadal o vydanie územného rozhodnutia

Začiatkom februára sa začalo konanie vo veci vydania územného rozhodnutia pre objekt Townhill v Nitre. Investor bude musieť pri výstavbe zohľadniť viaceré podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba na Tabáni v Nitre: Investor požiadal o vydanie územného rozhodnutia
Zdroj: enviroportal.sk

Spoločnosť Projekt Tabáň s.r.o. podala žiadosť o vydanie územného rozhodnutia pre polyfunkčný objekt Townhill, ktorý chce vybudovať v Nitre. Ako informoval nitriansky stavebný úrad, konanie vo veci sa začalo 1. februára, kedy investor doručil svoju žiadosť.

Výstavba objektu

Investícia sa bude rozkladať na viac ako 10 000 metroch štvorcových. Objekt bude pozostávať zo šiestich obytných a jedného administratívneho bloku so šiestimi až siedmimi nadzemnými poschodiami a dvoma podzemnými podlažiami. Nachádzať sa v nich budú byty, administratívne i obchodné priestory a 483 parkovacích miest. Stavba má byť podľa pôvodných plánov investora hotová do konca roka 2019.

Obavy obyvateľov

Pripravovaná výstavba vyvolala viaceré pripomienky jednotlivcov, organizácii i samosprávy. Väčšina z nich smerovala k tomu, že objekt naruší súčasný charakter a vzhľad historickej časti Nitry. Viaceré obavy súviseli aj s tým, že po dobudovaní investície dôjde v centre Nitry k veľkému nárastu intenzity dopravy.

Stanovisko Okresného úradu Nitra

Pripomienky i zámer investora už posúdil aj Okresný úrad (OÚ) Nitra, ktorý k nemu 24. januára vydal rozhodnutie. Uvádza sa v ňom, že pri príprave dokumentácie stavby a v procese ďalších povoľovaní bude potrebné zohľadniť viaceré požiadavky, ktoré vyplynuli zo stanovísk doručených k plánovanej investícii.

Medzi viac ako 30 bodmi, ktoré sa v rozhodnutí OÚ nachádzajú, je napríklad požiadavka na vypracovanie celkového dopravného riešenia, či povinnosť investora „…znášať prípadné požiadavky na elimináciu negatívnych vplyvov dopravy v plnom rozsahu, nakoľko tieto negatívne vplyvy sú vopred známe.“

Ďalšie požiadavky

Vo svojom rozhodnutí OÚ okrem iného žiada od investora aj preukázanie potrebnej kapacity parkovacích miest v objekte, riešenie a osadenie prvkov mestského mobiliáru, verejného osvetlenia, realizáciu sadovníckych úprav i osvetlenie stavby, ktoré nebude svojou farbou, intenzitou, či nasmerovaním rušiť biorytmus vtákov, cicavcov či hmyzu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM